Szlovéniában népszavazással döntötték el, hogy nem nevezheti ki a parlament a közmédia vezetőit

2022. december 12. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

November utolsó hétvégéjén népszavazást tartottak Szlovéniában arról, hogy engedélyezzék-e a parlamentnek, hogy kinevezhesse a közszolgálati televíziós műsorszolgáltató és hírszolgáltató szervezetek programigazgatósági tagjainak többségét. A szavazók 62 százaléka szerint ezt meg kell tiltani – írja a G7.

A népszavazást a jelenlegi kormány írta ki, miután az előző, jobboldali miniszterelnök, Janez Janša és pártja a sajtószabadságot súlyosan korlátozó intézkedéseket vezetett be a szlovén köztévénél. Janša a köztévé több vezetőjét is kirúgatta, majd saját bizalmasait és rokonait ültette a megüresedett székekbe (a gyakorlat szerint a 29 fős programigazgatóságból 21 tagot a parlament jelölt ki). Az új vezetők rögtön jelentős átalakításokba kezdtek: elkaszáltak már futó közéleti műsorokat, kirúgtak szerkesztőket, nyomást gyakoroltak az újságírókra és a hírszerkesztési elvekre is.

A cég munkatársai több alkalommal is sztrájkoltak a szerkesztői szabadság megsértése miatt, harmincan pedig fel is mondtak (a mintegy 2000 dolgozó közül). Ezzel párhuzamosan a nézőszámok is csökkentek, az állampolgárok közmédiába vetett bizalma pedig mélypontra zuhant. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet 2022-es, sajtószabadságot vizsgáló rangsorában Szlovénia egy év alatt majdnem 20 helyet bukott lefelé, a 36. helyről az 54. helyre csúszott le. Ugyanezen a rangsoron Magyarország a 85. helyen áll.

Az áprilisi országgyűlési választások után új kormány került hatalomra, amely azon az állásponton volt, hogy a közmédia vezetését a civil szférából érkező szakemberekre kell bízni, ezért népszavazást kezdeményeztek. Ez azért is fontos, mert Szlovéniában még létezik a Magyarországon 2002-ben megszüntetett tévé-előfizetési díj, így a polgárok közvetlenül finanszírozzák a közmédiát.

A referendumon a szlovénok 62 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem helyes átpolitizálni a közmédiát a parlamenti kinevezésekkel.

Ennek értelmében a most még bent ülő jobboldali kinevezettek sem maradhatnak a helyükön, bár a Janša által kinevezett jelenlegi vezetés bejelentette, hogy alkotmánybíróságon készül megtámadni az eredményt.

A G7 felidézi, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után jelentős átszervezések kezdődtek a magyar közmédiában, miközben az éves költségvetése is folyamatosan nőtt, az azt felügyelni hivatott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa pedig kormánypárti emberekkel lett feltöltve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!