Egy texasi egészségügyi központban ápolják az orosz fogságból szabadult Brittney Griner kosárlabdasztárt

2022. december 12. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Közel tíz hónapos oroszországi bebörtönzés és egy több mint 18 órás repülőút után Brittney Griner amerikai kosárlabdasztár visszatért az Egyesült Államokba. Mielőtt azonban visszatérne megszokott életébe, egy texasi egészségügyi intézményben tölt el egy pár napot, hogy feldolgozza a vele történteket és visszarázódjon az életbe – írja a CNN.

Brittney Grinert csütörtökön engedtek haza Oroszországból a hírhedt, elítélt fegyverkereskedőért, Viktor Boutért cserébe. Griner péntek reggel érkezett a texasi egészségügyi központba, a San Antonió-i Brooke Army Medical Centerbe. A texasi intézmény szöges ellentéte annak az orosz börtönnek, ahol a kosárlabdázó az elmúlt tíz hónapot töltötte – Griner orosz ügyvédje, Maria Blagovolina szerint, aki a CNN-nek elmondta, hogy kosárlabdázóval még híres, raszta tincseit is levágatták a börtönben. A fogság ideje alatt a sportoló végig dolgozott, és míg a legtöbb nőnek az volt a feladata, hogy egyenruhákat varrjon, a két méter magas, többszörös aranyérmes sportolónak egész nap a varráshoz szükséges anyagokat kellett cipelnie.

Az orosz állami média 2022. december 8-án bemutatott felvétel Brittney Griner amerikai kosárlabdázóról, amint dokumentumokat tölt ki szabadulása előtt a moszkvai börtönben – Fotó: Russian State Media / AFP
Az orosz állami média 2022. december 8-án bemutatott felvétel Brittney Griner amerikai kosárlabdázóról, amint dokumentumokat tölt ki szabadulása előtt a moszkvai börtönben – Fotó: Russian State Media / AFP

Egy péntek sajtótájékoztatón Vedant Petal, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője azt mondta, hogy minden segítséget megadnak Brittney-nek és a családjának, hogy rendeződjön az életük az elmúlt hónapok megpróbáltatási után, míg Bill Richardson, aki még Clinton-kormányában ENSZ-nagykövet volt, a CNN-nek elmondta, hogy fontos, hogy a Grinerhez hasonló fogvatartottak kapjanak egy kis teret a szabadulásuk után, mielőtt visszatérnek a normális életükbe. Richardson, aki nem mellesleg Új-Mexikó kormányzója, fogvatartottakkal is foglalkozik, korábban Oroszországba utazott, hogy tárgyaljon Griner és Paul Whelan, egy volt amerikai tengerészgyalogos szabadon bocsátásáról, aki továbbra is fogságban van.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!