Közel 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki a Keystone vezetékből

2022. december 10. – 09:23

Közel 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki a Keystone vezetékből
A katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt közel egy évtized legnagyobb amerikai nyersolaj-szivárgásának eltakarításán dolgoznak – Fotó: Drone Base / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki az Egyesült Államok és Kanada között elnyúló Keystone vezetékből, a kifolyt mennyiségből egy olimpiai úszómedencét is meg lehetne tölteni, írja az MTI.

A szivárgást először szerdán, egy folyóban észlelték. A kőolajvezetéket működtető, kanadai TC Energy vállalat ezután megjavította a sérült vezetéket, pénteken pedig vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal közlése szerint az elmúlt napokban földgátat hoztak létre az érintett folyóban azért, hogy a további szennyezést megfékezzék.

A Keystone vezeték Kanadából az amerikai Oklahoma és Texas államokba szállít kőolajat, ahol üzemanyagot és egyéb olajtermékeket állítanak elő a nyersanyagból.

A szerdai Keystone-szivárgás az amerikai közlekedési minisztérium közlése szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete. Az efféle balesetek és egyéb következmények miatt a környezetvédők sok éven át hevesen tiltakoztak a tervezett, 1900 kilométer hosszú, Keystone XL vezeték kiépítése ellen. Ezek hatására Joe Biden amerikai elnök 2021 januárjában véglegesen visszavonta a vezeték megépítésének engedélyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!