Rekordáron, 350 millió forintnyi dollárért vették meg Charles Darwin aláírt kéziratát az evolúció elméletéről

2022. december 10. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordáron, 882 ezer dollárért (körülbelül 350 millió forintért) kelt el Charles Darwin egyik aláírt kézirata egy aukción, írja a BBC.

Az elárverezett papírdarabra az angol természettudós az evolúció elméletének végső érvét írta le. A lap szerint néhány szakértő úgy vélte, ennél még többet is érhetett volna az irat, de az ár még így is felülmúlta a Darwin korábbi anyagaiért fizetett árakat.

A dokumentum azért is számít különlegesnek, mert egyrészt kevés maradt fenn a kézirataiból, másrészt Darwin ritkán írta alá teljes névvel a papírjait, inkább csak rövidítéseket használt, mint a C Darwin vagy Ch Darwin.

A papír szövegét (elméletét az evolúcióról és a természetes kiválasztódásról) a 19. század Angliájában népszerű, The Autographic Mirror című magazin felkérésére írta meg, a magazinban pedig az írók aláírásaival közölték a szövegeket.

A kiválasztott szöveg a természettudós A fajok eredete című kötetének harmadik kiadásából származik, Newton példáján át bizonyítja saját elméletének hitelességét. A szövegben Darwin elismerte, hogy az elmélettel nem adott magyarázatot az élet eredetére, de szerinte ez a kérdés nem vonja kétségbe, hogy érvényes az elmélete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!