Óceáni hullámként álltak össze a felhők az Egyesült Államok felett

2022. december 9. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan, ritkán kialakuló felhőformációról készíthettek képet az Egyesült Államok Wyoming államának égboltfigyelői – írja a BBC.

A Kelvin-Helmholtz-instabilitásként ismert jelenség kedden volt megfigyelhető a Big Horn-hegység felett a Wyoming államban található Sheridan városából. A képet elkészítő nő azt mondta a BBC-nek, hogy ámulatba ejtő pillanat volt, így tudta, hogy le kell fotózza a jelenséget, amit Facebook-oldalán is közzétett:

A Kelvin–Helmholtz-instabilitás akkor következik be, amikor két egymáson „mozgó”, nem keveredő felület között sebességkülönbség van. A felhők esetében akkor keletkezik ilyen, amikor egy gyorsabb légáram mozog az alatta emelkedő levegő felett. A természeti képződmény Lord Kelvin és Hermann von Helmholtz tudósokról kapta a nevét.

Az ilyen felhők Fluctus felhőkként is ismertek, ezeket tekintik például Van Gogh Csillagos éj című festményének lehetséges inspirációjának is. „A Kelvin-Helmholtz felhők szépségének része az is, hogy valóban megmutatják a légkör folyékonyságát” – mondta a BBC egyik meteorológusa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!