Két napja tüntetnek Görögországban, mert a rendőrök lelőttek egy 16 éves fiút

2022. december 8. – 00:25

Másolás

Vágólapra másolva

Második napja zajlanak tüntetések Görögország-szerte, miután egy 16 éves roma fiút lelőttek a rendőrök, mert fizetés nélkül akart távozni a benzinkútról. Az incidens Thesszalonikiben történt, a tinédzser az intenzív osztályon fekszik, írja a The Guardian.

Kostas Frangoulis egyébként 20 eurót nem akart kifizetni a kúton, a rendőröket az ott dolgozók hívták. A tinédzser autóval próbált menekülni, a rendőrök főbe lőtték. Görögország polgári védelmi minisztere közölte, hogy az esetet vizsgálják, és „ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania”. Elítélte mind a tinédzser ellen, mind a rendőrök ellen elkövetett erőszakot.

Több ezer ember vonult az utcára az elmúlt két napban, összecsapások törtek ki a nagyobb városközpontokban. A görögországi Roma Szövetség vezetője, Panayiotis Sambanis felszólította a tüntetőket, hogy nyugodjanak meg, és fogják vissza magukat.

Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters
Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters

A jelentések szerint legalább 10 rendőr megsérült az athéni és thesszaloniki zavargásokban. A tüntetők egyébként egy másik hasonló incidens évfordulójára is vonultak: 2008-ban Alexandrosz Grigoropoulosz, egy másik tinédzser kapott halálos sebet a rendőröktől.

A tettet elismerő és azóta felfüggesztett rendőr ellen szolgálati pisztolyával elkövetett szándékos emberölési kísérlete és a pisztoly jogellenes használata miatt indult eljárás. Az ügyész előtt megjelent 34 éves férfi azt mondta, hogy a jármű kerekére célzott, és csak kétszer nyitott tüzet, miután a tinédzser megpróbálta elgázolni az egyik őt üldöző járőrt. A rendőr szerint ez veszélybe sodorta kollégái életét.

Az incidens rávilágított arra, amit széles körben a bántalmazás és a büntetlenség kultúrájaként emlegetnek a görög rendőrséggel kapcsolatban, és felbőszítette a roma közösséget is, mivel sokan úgy vélik: Frangoulis szándékosan vált célponttá csak azért, mert kisebbségi etnikai csoport tagja. Emberi jogi csoportok ugyanígy vélekednek.

Az elmúlt években számos roma férfit lőttek le vagy sebesítettek meg a rendőrök hasonló üldözések során. Grigoropoulosz esete után komoly zavargások törtek ki az országban, a hatóságok attól félnek, most is hasonló hullámra lehet készülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!