Megfiatalodnak a dél-koreaiak egy új törvénynek köszönhetően

2022. december 8. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csapásra megfiatalodik minden dél-koreai, miután a parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amely alapján az életkor hagyományos koreai meghatározásáról a nemzetközi korszámításra tér át az ország a jog és a közigazgatás terén – írja a Reuters beszámolója alapján az MTI.

Dél-Koreában eddig elég nagy volt a zűrzavar a korszámítás terén:

  • Az általánosan elfogadott korszámítás alapján a születésük napján már egy évesnek számítanak a dél-koreai csecsemők, és az új év első napján újabb évet adnak az életkorához.
  • De 1960 óta használják az országban a nemzetközi korszámítási rendszert is (az orvosi és jogi dokumentumokban). Eszerint egy személy korát a születési dátuma alapján határozzák meg, és mindig a születésnapján öregszik egy évet.
  • És érvényben van egy harmadik rendszer is, amely szerint a személy életkorát a születéskor nulláról számítják, és minden új év első napján egy évet adnak hozzá. Ez utóbbit veszik figyelembe például a sorkatonai szolgálatnál, az alkoholfogyasztás vagy dohányzás törvényes korhatáránál.

A polgári törvénykönyv és a közigazgatási törvény 2023 júniusában hatályba lépő módosításával az életkorral kapcsolatban eddig használatos háromféle időszámítási rendszer helyét átveszi a születési dátumon alapuló nemzetközileg elismert rendszer.

Az egységes nemzetközi rendszer átvételével tehát egy csapásra egy vagy két évvel fiatalabbak lesznek hivatalos irataikban a dél-koreaiak.

A háromféle korszámítást bírálók azzal érveltek, hogy a különböző rendszerek zavart okozhatnak az egészségügyi és közigazgatási szolgáltatások terén, és fölösleges kiadásokkal járhatnak. Jun Szok Jol, az ország májusban megválasztott elnöke már a kampányában ígéretet tett az életkori nyilvántartás egységesítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!