Az EU cseh elnöksége levelet írt a tagállamoknak, amiben a magyar kormány transzfóbiájára figyelmeztetnek

2022. december 8. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Levelet írt a Európai Unió 27 tagállamának az Európai Tanács cseh soros elnöksége, és a levélben arra figyelmeztetnek, hogy az EU „genderügyekben betöltött vezető szerepét” egyetlen tagállam transzfóbiája veszélyezteti. A Politico forrásai pedig egyértelműen Magyarországot jelölték meg ilyen államként.

A Politico szerint a cseh elnökség az EU-s nagykövetek szerdai találkozóján arra tett javaslatot, hogy genderszempontból elfogadóbb nyelvezetet használjon az EU-delegáció az ENSZ montreali biodiverzitás-csúcstalálkozóján, és megemlítse „az összes gendert”. A magyar nagykövet azonban kritizálta, és elfogadhatatlannak nevezte ezt a javaslatot, emiatt pedig még az is elképzelhető, hogy az EU nem tud majd egységesen fellépni a találkozón.

„Hitelességünk megőrzése érdekében az EU-nak mint a nemek közötti egyenlőség egyik legerősebb szószólójának nem szabad hallgatnia erről a kérdésről Montrealban” – áll a csehek levelében. A Politico szerint a csehek által szervezett tanácskozáson 13 tagállam mély aggodalmát fejezte ki „a genderfogalom aláásására tett kísérletek” miatt.

A magyar kormány álláspontja egyébként az, hogy – a hazai jogszabályoknak megfelelően – az állam igyekszik elősegíteni és biztosítani a nemek közötti egyenlőséget, ami férfi és nő közötti egyenlőséget jelent – idézte a Politico a kormányszóvivőt. A magyar kormány álláspontja szerint tehát a gender és a biológiai nem azonos fogalmak, és mindössze két nem létezik, férfi és nő.

A szerdai tanácskozáson Magyarország mellett Bulgária is aggályait fejezte ki a csehek által javasolt megfogalmazás miatt, de jelezték, ők emiatt még nem vétóznák a közös fellépést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!