Először tartottak nyilvános kivégzést a tálibok a hatalomátvétel óta

2022. december 7. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Először tartottak nyilvános kivégzést a tálibok Afganisztánban, mióta tavaly újra hatalomra kerültek, írja a BBC News. A tálib kormány szóvivője elárulta: a férfit Farah tartomány délnyugati részén egy stadionban akasztották fel, miután bevallotta, hogy gyilkosságot követett el. Sok politikus, köztük magas rangú miniszterek is részt vettek a kivégzésen.

Hibatulla Ahundzáda afgán tálib vezető a múlt hónapban rendeletet adott ki, amelyben utasította a bírókat, hogy nyilvános kivégzést, nyilvános amputálást és megkövezést is elrendelhetnek. Nem nevezte meg azonban, hogy pontosan milyen bűntettért milyen mértékű büntetés járhat.

Ugyan kivégzést először ismertek el hivatalosan is, korbácsolást már többször tartottak a tálibok, például múlt hónapban egy tucat embert korbácsoltak meg egy zsúfolt futballstadion előtt Logar tartományban.

A tálibok szerint a kivégzett férfi neve Tajmir, körülbelül öt éve megkéselt egy Mustafa nevű férfit. Három tálib bíróság is elítélte. A kivégzés előtt a tálibok nyilvános hirdetményt adtak ki az eseményről, és „kértek minden állampolgárt, hogy csatlakozzon hozzájuk a stadionban”.

A meggyilkolt férfi anyja a BBC-nek elmondta: a tálib vezetők könyörögtek neki, hogy bocsásson meg a férfinak, de ő ragaszkodott a kivégzéséhez. „A tálibok odajöttek hozzám, és könyörögtek, hogy bocsássak meg ennek a hitetlennek” – mondta. „Azt mondtam nekik, hogy ezt az embert ki kell végezni, és ugyanúgy el kell temetni, mint a fiamat.”

1996 és 2001 közötti kormányzásuk alatt a tálibokat elítélték azért, mert rendszeresen hajtottak végre nyilvános kivégzéseket, többek között a kabuli nemzeti stadionban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!