Mongóliában tömegek tüntetnek, mert szerintük a kormány ellopta az ország szénbevételének egy részét

2022. december 5. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Mongólia fővárosában, Ulánbátorban harmadik napja tüntetnek tömegek, mert szerintük a kormány az ország szénbevételének egy részét ellopta, írja a News.mn.

Az ország igazságügyi minisztere hétfőn a news.mn-nek azt mondta, hogy a mongol kormány diplomáciai úton kérte Pekinget, működjön együtt a szénlopási ügyet vizsgáló ügyészséggel.

A demonstrálók a város központjában, a Sukhbaatar téren gyülekeztek, ahol helyi források szerint az elmúlt napokban több százan részt vettek a megmozdulásokban. Az Egyesült Államok Ulánbátori Nagykövetsége szerint hétfőn megnövekedett tömegre, rendőri jelenlétre és közlekedési fennakadásokra kell számítani a belvárosban. Éppen ezért azt kértik, kerüljék el az emberek a teret.

Mongólia exportjánák több mint a felét a szén teszi ki, a teljes export 86 százalékát Kínába küldik. Az országban az orosz-ukrán háború óta sok menekült érkezett, szeptember végén, mikor Putyin elnök részleges mozgósítást rendelt el, pár nap alatt több mint 3000 orosz menekült Mongóliába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!