Egy kárpátaljai magyar hegedűművésznő több mint három hónapig harcolt a fronton Ukrajnában

2022. december 5. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Kárpátaljai Akadémikus Állami Népi Együttes hegedűművésze, Fábián Tímea az orosz invázió után nem sokkal, márciusban csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, több mint három hónapot töltött a fronton.

Egy ukrán tévécsatornának (Suspilne Uzhhorod) adott interjúban elmondta, magyar származású, magyar az anyanyelve is, de Ukrajnát mindig a hazájának érezte, „mindegy mit mondanak erről mások”. A háború kitörésekor olyan dühöt érzett, ami még jobban megerősítette a hazaszeretetét. egy állomáson vállalt önkéntes munkát, ahol „láttam, micsoda borzalmakat éltek meg az emberek azokban a borzalmas napokban. Pizsamás gyerekek, mezítlábas, síró anyák, éhezők”.

„Szíven ütött az egész, és akkor arra gondoltam: Én is fegyverrel fogom megvédeni a hazámat.”

Fábián elmesélte, amikor csatlakozott, nem gondolta volna, hogy azonnal a fronton köt ki, „de az élet így hozta”, és egyáltalán nem bánja.

„Megbizonyosodtam róla, hogy bármennyire is törekednek elpusztítani minket, elpusztítani az ukrán népet – ez nem sikerülhet, mert a fiúk és lányok szilárdan készek megvédeni az országunkat, a békénket. És ha kell, a hangszerüket is géppuskára cserélik” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!