Áram nélkül maradt a hétvégére egy fél megye Amerikában, egy drag queen show-nak is köze lehet hozzá

2022. december 5. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

45 ezer család és vállalkozás maradt áram nélkül szombaton az észak-karolinai Moore megyében, amikor a megye kb. 60 százalékában áramkimaradás történt egy elektromos alállomások elleni támadás eredményeként. Az Axios azt írja, hogy a történteket a hatóságok bűncselekményként vizsgálják.

Ronnie Fields, Moore megye seriffje vasárnap este, egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az állomásokat célzottan támadták meg, lőtték őket, és azt is mondta, hogy hivatala az FBI-jal együttműködve kutatja a támadás hátterét. A történtek után a megyében szükségállapotot hirdettek és kijárási tilalmat rendeltek el szombaton este 21 órától, az iskolákat pedig hétfőn nem nyitották ki.

Jeff Brooks, az alállomások miatt érintett Duke Energy szóvivője elmondta, hogy több berendezés is megsérült, és jelentős javításra szorul, így a közműszogáltató becslése szerint csütörtökig is elhúzódhatnak az áramkimaradások.

Az Axios azt írja, hogy az áramkimaradás épp akkor történt, amikor Southern Pines belvárosában drag queen (Pucckirálynő) show-t tartottak, amit rendőrök biztosítottak a nagy számú tüntető miatt. A show az áramkimaradás miatt hamarabb véget ért.

A lap cikke felveti a gyanút, hogy az eseménynek esetleg köze lehet az áramkimaradáshoz, és ezt tovább erősíti, hogy az egyik leghangosabb tüntető, Emily Grace Rainey azt posztolta: tudja, miért történt az áramkimaradás. Ezután a rendőrök kihallgatták.

„Azt mondtam nekik, hogy Isten útja kifürkészetetlenek, és ő a felelős a kiesésért” – írta a Facebookon Rainey, aki a COVID-19 korlátozása ellen tiltakozva vált ismertté a településen. „Kihasználtam az alkalmat, hogy beszámoljak nekik az erkölcstelen drag-showról és a támogatói által kiabált istenkáromlásokról”.

Rainey korábban a hadseregnél dolgozott, de erről a posztjáról 2021-ben lemondott, mert a hadsereg vizsgálatot folytatott ellene, amiért Moore megyéből egy csoportot vezetett a január 6-i, capitoliumi zavargásokhoz.

A seriff azt mondta, hogy hivatala vizsgálja a drag-show-val való lehetséges kapcsolatot, de hozzátette azt is, hogy „nem tudott semmit a drag-show-hoz kötni”. Rainey-t kihallgatták, de ez alapján nem találtak semmiféle további nyomot.

A George Washington Egyetem és az amerikai Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) 2022 augusztusában publikált közös tanulmányának adatai szerint 2016 és 2022 között 35 alkalommal hajtottak végre támadást szélsőséges csoportok vagy egyének a kritikus infrastruktúrához tartozó létesítmények ellen – ebből 19 dzsihadistákhoz, 16 pedig fehér fajvédőkhöz volt köthető; 2019 után azonban inkább a szélsőjobboldaliak voltak aktívabban ezen a területen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!