A duma elnöke az orosz milliárdosoknak: Otthon biztonságban lennének, bezzeg Nyugaton

2022. december 4. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz duma elnöke azt üzente az oligarcháknak, hogy Oroszországban biztonságban lennének, bezzeg Nyugaton zárolják a vagyonukat, és még le is tartóztatják őket, adta hírül a TASZSZ állami orosz hírügynökség.

Az orosz üzletembereknek az ország fejlesztésébe kellene befektetniük, ezzel megspórolhatnák azt a pénzt, amit Nyugaton lefoglalnak tőlük, ahol ráadásul akár le is tartóztathatják őket – fejtette ki gazdaságélénkítő elképzeléseit Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke vasárnap a Telegram-csatornáján.

A politikus figyelmeztetett, hogy „a nyugati országok először csak a jachtokért, villákért, autókért és repülőgépekért jöttek, de most már magukért az üzletemberekért”, mivel egyre több esetben fordul elő, hogy letartóztatják őket Nyugaton. Vologyin próféciaként idézte Vlagyimir Putyin elnök húsz évvel ezelőtti szavait, miszerint aki „külföldön tartja vagyonát és pénzét, csak nagyon nyögvenyelősen fogja tudni majd visszaszerezni”.

„Fejlesztenünk kell hazánkat, Oroszországot. És ne feledjük: itt születtünk, itt valósíthattuk meg önmagunkat, mindent neki köszönhetünk. Mindent meg kell tennünk, hogy jobb legyen az élet, és akkor nemcsak a pénzünk lesz biztonságban, de a lelkiismeretünk is tisztább lesz” – mutatott irányt a külföldön élő milliárdosoknak a duma elnöke.

Szombaton Londonban pénzmosás gyanúja miatt őrizetbe vették Mihail Fridman orosz milliárdost. Fridmant a TASZSZ nevezte meg, a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség csak annyit közölt, hogy letartóztattak egy „gazdag orosz üzletembert”.

Májusban az Egyesült Királyságban büntetőeljárás indult a szankciók megsértése miatt Pjotr Aven orosz üzletember ellen is.

Mihail Fridman és Pjotr Aven orosz milliárdosok, az Alfa Bank alapítói a háború kirobbanása után kijelentették, hogy vitatják az ukrajnai orosz invázió miatt rájuk is kirótt uniós szankciókat. Fridman ukrán, orosz, izraeli állampolgárságú bankár, akinek vagyonát 11 milliárd dollárra becsülik, Aven vagyona 5 milliárd dollár, mindketten a világ leggazdagabb 600 embere közé tartoznak. Március 1-én Fridman és Aven távoztak az Alfa Bank igazgatótanácsából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!