Hamarosan nem kell bekapcsolni a repülős üzemmódot a telefonunkon, ha az EU-ban repülünk

2022. december 3. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unión belül utazók hamarosan használhatják a telefonjukat repülés közben, írja a BBC News. Az Európai Bizottság döntése szerint a légitársaságok 5G-t biztosíthatnak az utasoknak a repülőgépeken lassabb mobiladat-átvitel mellett. Ez azt jelentheti, hogy az utasoknak többé nem kell repülő üzemmódba rakniuk telefonjukat.

A pontos részletek még nem tisztázottak, de a tagállamoknak 2023. június 30-ig kell rendelkezésre bocsátani az 5G frekvenciasávokat a repülőgépek számára.

Ez azt jelenti, hogy az ember repülés közben is használhatja majd a telefonja összes funkcióját, például telefonálhat, zenét és videót streamelhet, és nem kell hanyagolnia a nagy adatforgalmat igénylő alkalmazásokat sem.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa szerint a terv elősegíti az európai vállalatok növekedését.

Az Európai Bizottság 2008 óta fenntart bizonyos frekvenciasávokat a repülőgépek számára, lehetővé téve egyes szolgáltatások számára a levegőben elérhető internet-hozzáférést. Ez a szolgáltatás azonban mindig is nagyon lassú volt, mivel olyan berendezésekre támaszkodott, amelyek műholdon keresztül kapcsolták össze a felhasználót az internettel. Az új rendszer képes lesz kihasználni az 5G által biztosított jóval gyorsabb letöltési sebességet.

Korábban az is félelem volt, hogy a telefonálás megzavarhatja a kapcsolatot az irányítótorony és a repülőgépek között, de a tapasztalatok szerint az interferencia kockázata nagyon kicsi. Az Egyesült Államokban már reálisabb, hogy az 5G frekvenciák zavarhatják a repüléseket, és akár hibás magasságmérésekhez is vezethetnek, de szakértők szerint ez nem probléma az Egyesült Királyságban és az EU-ban.

„Sokkal kisebb az interferencia esélye" – mondta a BBC-nek Dai Whittingham, az Egyesült Királyság Repülésbiztonsági Bizottságának vezérigazgatója. "Az 5G-hez más frekvenciakészletünk van, és alacsonyabbak a teljesítménybeállítások, mint az Egyesült Államokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!