Műholdképeken látszik az új orosz bázis Mariupolban

2022. december 3. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország megerősítette katonai jelenlétét az elfoglalt Mariupolban egy nagy katonai bázis felépítésével, legalább is ezt mutatják a Maxar földmegfigyelő által közzétett műholdfotók – írja a BBC News.

Az új, U alakú épület a város központjának közelében található. Tetején az orosz hadsereg vörös, fehér és kék csillaga látható, „Az orosz hadseregtől a mariupoli népig” felirattal.

Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Fotó: Maxar Technologies / Reuters

A moszkvai erők az év elején csaknem három hónapig ostromolták a várost. Ukrán tisztviselők a múlt hónapban úgy becsülték, hogy a csapások során mintegy 25 ezer civil vesztette életét, míg az ENSZ 1348 civil halálát erősítette meg, de elismerte: a tényleges halálos áldozatok száma „valószínűleg több ezerrel magasabb”.

A műholdképek alapján a város temetőjét is bővítik az oroszok, a hírek szerint az elmúlt hónapokban eltakarították a lerombolt házak törmelékét, és az alattuk talált holttesteket elszállítják. A múlt hónapban a BBC Panorama által elemzett képek alapján 1500 új sírt ástak a temetőben.

A mariupoli temető bővítése – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
A mariupoli temető bővítése – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

A város színházának maradványai köré védőfalat állítottak fel. Itt a feltételezések szerint több száz ember halt meg, miután az orosz erők március 18-án rakétával célba vették. A támadás – amelyet az Amnesty International „egyértelmű háborús bűnnek” nevezett – után a helyszín romokban hevert.

Ukrán tisztviselők becslése szerint a város infrastruktúrájának akár 90 százaléka is romokban heverhetett az orosz támadások után, és az új képek arra utalnak, hogy az oroszok elkezdték lerombolni a javíthatatlan lakóépületeket.

Védőfal a színház körül – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Védőfal a színház körül – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

Más képeken hatalmas mennyiségű építőanyag látható a városi metróállomások körül. Mariupol ostroma során sok civil az állomásokon várt élelemre és egyéb ellátásra.

A képek olyan hírek után érkeznek, amelyek szerint Oroszország lassan kiépíti védelmi pozícióit Mariupolban, miközben az ukrán ellentámadások délen és keleten egyre inkább közelítik a várost.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!