Bemutatta legújabb lopakodó bombázóját az Egyesült Államok

2022. december 3. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Többévnyi titkos fejlesztés után az amerikai légierő bemutatta legújabb nukleáris lopakodó bombázóját a Northrop Grumman repülőgépgyártó és űripari vállalat székhelyén, a kaliforniai Palmdale-ben. A B-21 Raider több mint 30 év óta az első új amerikai bombázó repülőgép, hagyományos és nukleáris fegyverek szállítására is alkalmas, és fokozatosan váltja le azokat a gépeket, amelyek a hidegháború idején repültek először. A B-21 darabja 700 millió dollárba kerül.

A B-21 Raider a Northrop Grumman repülőgépgyártó és űripari vállalat székhelyén, a kaliforniai Palmdale-ben. Fotó: David Swanson /Reuters
A B-21 Raider a Northrop Grumman repülőgépgyártó és űripari vállalat székhelyén, a kaliforniai Palmdale-ben. Fotó: David Swanson /Reuters

A gép leleplezésekor Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter beszédében azt mondta, a B-21 jelentős előrelépést jelent az amerikai flotta meglévő bombázóihoz képest. „Ötven évnyi, az alacsony észlelhetőségű technológia terén elért előrelépés került ebbe a repülőgépbe” – mondta Austin.

A gépről sok részletet nem hoztak nyilvánosságra, de a miniszter azt is mondta a beszédben, hogy „még a legfejlettebb légvédelmi rendszerek is nehezen fogják felismerni a B-21-est az égen”.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!