Feszültség lett a szlovák–magyar bizottságban, ahogy szóba kerültek a Beneš-dekrétumok

2022. december 2. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Beneš-dekrétumok kapcsán a szlovák és a magyar fél arról sem tudott megegyezni, hogy nem tudnak megegyezni – írta tudósításában a Napunk.

A szlovák–magyar kisebbségi vegyesbizottság, ami egy kormányközi tanácsadó szervezet 57 témát szeretett volna végigtárgyalni, hogy előrevigye a kisebbségek ügyét.

Eredetileg úgy gondolták, hogy decemberig aláírják a bizottság tárgyalásairól készült jegyzőkönyvet, mert decemberre tervezték be a legközelebbi külügyminiszteri tárgyalást. A tárgyalások mindaddig konstruktívan is zajlottak, amíg a Beneš-dekrétumok elő nem kerültek. Végül arról sem egyeztek meg, hogy nem egyeznek meg.

A Napunk emlékeztet arra, hogy 2020-ban elmarasztalta Szlovákiát az Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarta elkobozni egy magánszemély, Bosits Miklós Bártfa környéki erdőbirtokait.

„Ez nem egy kisebbségi ügy, hanem egy nemzetközi jogi és történelmi téma” – mondta a szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer, aki hétfőn Pozsonyban találkozik Szijjártó Péterrel, ahol a téma vélhetően ismét napirendre kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!