Pert nyert egy őslakos közösség az egyik legnagyobb ausztrál földgáztermelő vállalattal szemben

2022. december 2. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ausztrál őslakos közösség sikeresen megakadályozta egy óriás gázmező kitermelését az ország északi partjainál, miután pénteken pert nyertek egy ausztrál fellebbviteli bíróságon a Santos cégcsoporttal, az egyik legnagyobb ausztrál kőolaj- és földgáztermelő vállalattal szemben – írja az MTI.

A pert Dennis Tipakalippa, a Tiwi szigetén élő őslakos közösség egyik tagja kezdeményezte a Santos cégcsoporttal szemben, amely a Timor-tengeren szeretne elindítani egy mélyfúrásos projektet.

Tipakalippa és a munupi törzs azért perelt, mert attól tartanak, hogy a Santos-projekt tönkreteszi a tengeri táplálékot biztosító természeti erőforrásaikat és a területtel fenntartott spirituális kapcsolatukat.

Szeptemberben a bíróság visszavonta a gázkitermelő vállalat környezetvédelmi engedélyét, miután úgy ítélte meg, hogy a cég előzetesen nem egyeztetett megfelelően az őslakos közösség tagjaival, pénteken pedig az ausztrál szövetségi bíróság is elutasította a Santos cégcsoport fellebbezését, és leszögezte: a vállalatnak kötelessége „egyeztetni Dennis Tipakalippával és a munupi törzzsel, mert a gázkitermelési terv a közösség alapvető érdekeit érinti”.

Őslakos tiltakozók egy csoportja az ausztrál szövetségi bíróság épülete előtt 2022. november 15-én – Fotó: Tamati Smith / Getty Images
Őslakos tiltakozók egy csoportja az ausztrál szövetségi bíróság épülete előtt 2022. november 15-én – Fotó: Tamati Smith / Getty Images

Bár a Santosnak most újabb engedélyekért kell folyamodnia, mielőtt megkezdhetnék a tengeri mélyfúrásokat, nem biztos, hogy a pénteki bírósági döntés elég lesz a 3,6 milliárd ausztrál dolláros (975 milliárd forintos) projekt végleges megakadályozására.

A Santos már a pénteki ítélethirdetés után leszögezte: továbbra is azt tervezi, hogy 2025-ig befejezi a tengeri gázkitermelési projektet.

A gyéren lakott Tiwi szigetcsoport alig 80 kilométerre fekszik Darwin partjaitól, amely az Északi Terület (Northern Territory) ausztrál állam 147 ezer lelket számláló fővárosa. A szigetcsoport 2 ezer lakosának mintegy 90 százaléka ausztrál őslakos.

„A kezdetektől azért küzdöttünk, hogy megvédjük Tengeri Országunkat” – fogalmazott Tipakalippa, a hagyományos ausztrál őslakos kifejezést használva a tengeri területükre, hozzátéve, hogy „sohasem fogjuk feladni harcunkat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!