Németországban árvereznek el egy Kandinszkij-festményt, amit a lengyelek szerint Varsóból loptak el

2022. december 2. – 21:42

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország szerint Németországban árverezik el Vaszilij Kandinszkij orosz művész egyik ellopott festményét, miközben szerintük az Lengyelország tulajdona lenne, írja a BBC.

A lengyel hatóságok szerint a híres orosz festő festménye 1928-ban készült, címet nem adtak neki, majd 1984-ben ellopták a varsói Nemzeti Múzeumból. A varsói hatóságok szerint a festmény hátoldalán van is egy pecsét a műzeumból, ami alátámasztja az állításukat. Azt mondták, jogi lépéseket fognak tenni a festmény visszaszerzésére, és az aukciót rendkívül etikátlannak tartják.

A német aukciósház azt mondta, hogy kivizsgálták az ügyet, de nem találtak indokot arra, miért ne árverezhetnék el a festményt.

A műt 310 ezer euróért, azaz több mint 126 millió forintért vette meg valaki, azonban a lengyelországi reakciók miatt egyelőre felfüggesztették az eladást.

A BBC azt írja, hogy a Kandinszkij kép eladása azért különösen érzékeny téma, mert Lengyelország még mindig próbálja visszaszerezni a nácik által a második világháború alatt elrabolt több ezer műtárgyat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!