Szingapúr engedélyezi a férfiak közötti szexet, de betiltja az azonos neműek házasságát

2022. november 30. – 06:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ellentétes lépéseket hozott a szingapúri parlament, amikor döntésében dekriminalizálta a férfiak közötti szexet, ezzel párhuzamosan viszont módosította az alkotmányt, gyakorlatilag ellehetetlenítve a teljes házassági egyenlőséget, írja a Guardian.

A brit gyarmati korszak eddig életben lévő törvénye akár két év börtönnel is büntette a férfiak közötti szexuális kapcsolatot. A gyakorlatban a törvényt nem használták aktívan büntetésre is, az LMBTQ+-közösségek azonban régóta kritizálták azt, mondván, diszkriminatív és megbélyegző rájuk nézve.

A jogszabályt többször is támadták bíróságon, mindhiába. Tan Eng Hong volt az első férfi, aki megtámadta a törvényt, miután 2010-ben letartóztatták azért, mert férfiként lefeküdt egy férfival. A szingapúri parlament most mégis hatályon kívül helyezte a jogszabályt, a szingapúri LMBTQ+-közösség tagjai pedig megkönnyebbültek a hír hallatára. A Pink Dot nevű jogvédő csoport például az LMBTQ+-egyenlőség történelmi mérföldkövének nevezte a visszavonást.

LMBTQ+-tüntetés Szingapúrban nyáron – Fotó: Roslan Rahman / AFP
LMBTQ+-tüntetés Szingapúrban nyáron – Fotó: Roslan Rahman / AFP

A szingapúri parlament ugyanakkor elfogadta azt az alkotmánymódosítást is, amely megerősíti a férfi és nő közötti házasság definícióját. Azaz lényegében bezárta a kaput a lehetőségek elől, amelyek az egyenlő házassági jogokat biztosíthatták az LMBTQ+-emberek számára.

Lee Hsien Loong miniszterelnök Szingapúr jelentős mérföldkövének nevezte a két döntést. Mint kiemelte, „hónapokig tartó számtalan párbeszéd” és több ezer ember megkérdezése után döntöttek a lépésekről „egy megosztó kérdésben”.

„Együtt véve ezek kiegyensúlyozott és bölcs lépések, előrefelé haladva”

– fogalmazott Loong. K. Shanmugam jogminiszter kifejtette, szerinte a házasság jelenlegi definíciója védelemre szorult, mert „annak megszüntetése a heteroszexuális struktúra megkérdőjelezéséhez is vezethetett volna.” Shanmugam úgy látta, a „házasság definíciójának megváltoztatása veszélybe sodorná az összes hagyományos struktúrán alapuló politikát, például a lakhatásit vagy az egészségügyit”.

Masagos Zulfikli szociális és családfejlesztési miniszter hozzátette: „A család hagyományos meghatározása a társadalom alapköve.” Az LMBTQ+-közösség tagjai meghökkentek az alkotmánymódosításon, de továbbra is „reménykednek a további előrelépésekben”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!