Rishi Sunak szerint jó döntés volt a brexit

2022. november 30. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint helyes döntés volt Nagy-Britannia részéről, hogy kilépett az Unióból – írja az MTI. Sunak a londoni alsóház szerdai vitanapján kijelentette azt is: büszke arra, hogy annak idején a brexitet támogatta. Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az EU-ból, miután 2016 nyarán népszavazást tartottak az uniós tagságról, aminek a végén a kilépésre voksolók kerültek többségbe, 51,89 százalékkal.

A konzervatív párti miniszterelnököt a Skóciában kormányzó és függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) frakcióvezetője, Ian Blackford kérdezte meg arról, hogy a miniszterelnök mikor látja be, hogy a brexit a brit gazdaság válságának egyik jelentős, hosszú távú okozója. Erre Sunak azt válaszolta, hogy büszke arra, hogy támogatta a brit kilépést az EU-ból, mivel a brexit tette lehetővé, hogy Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonja saját határait.

Rishi Sunak válaszát az ellenzéki frakciók politikusai kinevették, ugyanis a brit statisztikai hivatal (ONS) éppen ezen a héten tette közzé, hogy a júniussal zárult egy évben meghaladta a félmillió főt – és ezzel rekordra emelkedett – a Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás. Sunak azonban úgy folytatta, hogy a brexit lehetővé tette Nagy-Britannia számára, hogy kihasználjon bizonyos gazdasági előnyöket. Majd azt is hozzátette, hogy Nagy-Britanniában kezdődött el a világon a leghamarabb a koronavírus-járvány elleni oltási kampány, és ezt is „a brexittel elnyert szabadság” tette lehetővé.

Reagálva Sunak szavaira Blackford emlékeztette a brit kormányfőt arra, hogy a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov legutóbbi országos felmérésében a válaszadók 56 százaléka – az átlagon belül a skótok 71 százaléka – nevezte hibás döntésnek a brexitet, és ez rekord a népszavazás óta eltelt időszakban. Majd azt is megkérdezte a brit miniszterelnöktől, hogy a brit kormány lehetővé teszi-e a függetlenné válást Skócia számára, annak érdekében, hogy Skócia önállóan visszaléphessen az Európai Unióba. Erre a kormányfő csak annyit mondott, hogy ő tiszteli a demokráciát, és éppen ezért tiszteletben tartja az EU-tagságról rendezett népszavazás eredményét is.

A skót függetlenségről nyolc éve már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A skót függetlenségi népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról hat éve tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután az EU-népszavazáson a skótok 62 százaléka arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. A brit kormány azonban mereven elzárkózik az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának engedélyezésétől. Nemrég a brit legfelsőbb bíróság végzésében kimondta, hogy a skót parlament London beleegyezése nélkül, önállóan nem alkothatja meg az újbóli referendumhoz szükséges törvényeket.Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!