20 éve várnak a kivégzésükre, a stressz miatt pert indított három halálraítélt Japánban

2022. november 29. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva


Három, az oszakai halálsoron várakozó elítélt indított pert kedden a japán állam ellen, a rabok a kivégzés módja ellen tiltakoznak és kártérítést követelnek az ítélet kiszabása óta őket érő pszichológiai nyomás miatt.

Az elítéltek nem szeretnék, ha az ítéletet akasztással hajtanák végre, amelyet kegyetlenségnek tartanak, továbbá 33 millió jen (94 millió forintnyi) kártérítést is követelnek. Állításuk szerint ugyanis a 2000-ben kimondott halálos ítélet óta „pszichológiai nyomás” nehezedik rájuk – közölte az ügyvédjük, aki szerint az országban napirenden kéne tartani a halálos ítéletekről szóló vitákat.

Japán azon kevés demokratikus berendezkedésű államok egyike, ahol továbbra is érvényben van a halálbüntetés, és a Tokiót emiatt érő nemzetközi bírálatok ellenére úgy tűnik, a szigetország közvéleménye támogatja a kivégzéseket.

Az országban jelenleg több mint 100 elítélt vár kivégzésre, köztük sorozatgyilkosok is. Az ítélet kimondása és a kivégzés végrehajtása között rendszerint évek telnek el, a szokás pedig az, hogy az elítéltek csak néhány órával az ítélet végrehajtása előtt értesülnek róla, hogy eljött az idejük.

„A halálraítéltek minden reggel attól rettegnek, hogy az a nap lesz életükben az utolsó” – fogalmazott az ügyvéd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!