Először kerültek kisebbségbe a magukat kereszténynek vallók Angliában és Walesben

2022. november 29. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

Először fordult elő, hogy Angliában és Walesben az emberek kevesebb mint fele vallja magát kereszténynek népszámlálás során – írja a BBC.

A népszámlálást tízévente végzi a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS), legutóbb 2011-ben csinálták meg a felmérést. A vallásról önkéntes alapon kérdezik az embereket.

A magukat kereszténynek vallók aránya 2021-ben 46,2 százalék volt, szemben a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor mért 59,3 százalékkal. A magukat muszlimnak vallók aránya a 2011-es 4,9 százalékról tavaly 6,5 százalékra emelkedett.

A magukat „vallástalannak” vallók száma a 37,2 százalékra nőtt, holott ez 2011-ben 15 százalék volt. Ebbe a kategóriába beletartoznak az ateisták és az agnosztikusok is, továbbá mindazok, akik nem igazán tudnak dönteni.

Az embereket etnikai csoportjukról és nemzeti identitásukról is megkérdezték – a válaszokat a most közzétett eredményekben ismertették.

Angliában és Walesben a lakosok 81,7 százaléka vallotta magát fehérnek, szemben az egy évtizeddel korábbi 86,0 százalékkal. 74,4 százalék vallotta magát angolnak, walesinek, skótnak, északírnek vagy britnek és egyben fehérnek.

A következő leggyakoribb etnikai csoport az ázsiai, ázsiai brit vagy ázsiai walesi volt, az ő számuk 1,3 millióval emelkedett az elmúlt tíz évben. A magukat feketének, fekete britnek, fekete walesi, karibi vagy afrikai származásúnak vallók aránya a lakosság 2,5 százaléka volt (ami 1,5 millió embert jelent), szemben a tíz évvel ezelőtti 1,8 százalékkal.

Az Egyesült Királyság nemzeteitől eltérő identitás esetében a leggyakoribb válasz a lengyel volt, amelyet a román követett. 14 angliai régióban a magukat fehérnek valló emberek ma már kisebbségben vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!