Reuters: Oroszország és Ukrajna az Egyesült Arab Emírségekben tárgyalt egy lehetséges fogolycseréről

2022. november 24. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország és Ukrajna képviselői a múlt héten az Egyesült Arab Emírségekben találkoztak, hogy megvitassák egy hadifogolycsere lehetőségét, amely az Ázsiába és Afrikába irányuló orosz ammóniaexport újrakezdéséhez kapcsolódna egy ukrán csővezetéken keresztül – közölte három, a találkozóról tudó forrás a Reuters-szal.

A források szerint a tárgyalások közvetítője az arab állam volt, és nem vonták be az ENSZ-t, annak ellenére, hogy az ENSZ központi szerepet játszott a három ukrajnai fekete-tengeri kikötőből származó mezőgazdasági termékek exportjára irányuló kezdeményezés tárgyalásában.

A Reuters információi szerint az orosz és ukrán fél képviselői november 17-én utaztak az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu Dhabiba, ahol arról tárgyaltak, hogy Oroszországnak engedélyezik az ammóniaexport újraindítását egy fogolycseréért cserébe, amelynek keretében számos ukrán és orosz fogoly szabadulna.

A Reuters nem tudta kideríteni, hogy milyen előrelépés történt a tárgyalásokon.

Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete a Reutersnek annyit mondott, „hadifoglyaink szabadon bocsátása része az orosz ammóniaexport megnyitásáról szóló tárgyalásoknak”, de hozzátette, nem tud arról, hogy az Egyesült Arab Emírségekben sor került-e találkozóra.

Putyin szerdán arról beszélt, hogy az orosz tisztviselők azon fognak dolgozni, hogy feloldják az európai kikötőkben rekedt orosz műtrágya blokkolását és újraindítsák az ammóniaexportot.

Oroszország, Ukrajna, valamint az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma sem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!