Már csütörtök este újra működhetnek a lekapcsolt atomerőművek

2022. november 24. – 09:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna arra számít, hogy a szerdai orosz rakétacsapások miatt leállított három atomerőmű csütörtök estére ismét működni fog – közölte German Galuscsenko energiaügyi miniszter.

„Arra számítunk, hogy estére az atomerőművek működésbe lépnek, energiát szolgáltatnak a hálózatnak, és ez jelentősen csökkenteni fogja az [energia]hiányt” – mondta az országos televízióban.

Egy szeptemberi fotón a Juzsnoukrajinszk mellet atlálható Dél-ukrajnai atomerőmű, aminek a termelése szintén leállt -Fotó: Genya Savilov / AFP
Egy szeptemberi fotón a Juzsnoukrajinszk mellet atlálható Dél-ukrajnai atomerőmű, aminek a termelése szintén leállt -Fotó: Genya Savilov / AFP

Az országot ért légicsapások miatti energiabizonytalanság az oka annak, hogy az ukránok lekapcsolták újabb három atomerőmű blokkjait, beindítva a vészhelyzeti védelmet. A Reuters szerint ez a három atomerőmű blokkjainak kiesését jelenti. Jelenleg ezek az erőművek ugyan vészüzemmódban működnek, de nem termelnek áramot. Ezzel nem maradt az országnak olyan atomerőműve, ami kapcsolódik az energiahálózathoz.

Közleményében az Enerhoatom a rivnei, a dél-ukrajnai és a hmelnickiji erőműveket nevezte meg. A zaporizzsjai atomerőmű már szeptember óta nem termel áramot. A leállítások a megelőzést szolgálják: így sokkal kevesebb energiára van szüksége az erőműnek a balesetmentes működéshez. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!