Szorosabban együttműködne a Fidesz néhány radikális jobboldali európai párttal, de a lengyelek hiányoznak

2022. november 24. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Szorosabban együttműködnek majd bizonyos kérdésekben az Európai Parlamentben a Fidesz, és több szélsőjobboldali párt képviselői – derül ki abból a közös nyilatkozatból, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra. Bár a nyilatkozatnak jogilag semmilyen következménye nincs, azt lehet úgy értelmezni, mint egy szövetség előzményét a 2024-es európai parlamenti választások előtt.

Az aláírók között ott van az olasz Liga, a francia Nemzeti Tömörülés, az osztrák Szabadságpárt, a spanyol Vox és a magyar Fidesz. Hiányzik ugyanakkor a korábban a Fidesz szövetségeseként számon tartott pártok egy része, így a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság, és a legnagyobb olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek is.

Az aláírók vállalják, hogy szorosabban együtt fognak működni a következő kérdésekben:

  • az EU aktív szerepe a béke, a szociális biztonság, és az energetikai szektor biztonságában,
  • határozott fellépés az illegális migráció ellen,
  • olyan intézkedések biztosítása, amelyek lehetővé teszik a menekültek és a gazdasági bevándorlók közötti különbségtételt,
  • az EU jogkörei egy részének visszavétele a nemzetállamokhoz,
  • több közvetlen demokrácia lehetővé tétele az EU-releváns ügyekben.

A nyilatkozat jelentőségét a részt vevők is különbözően értékelték. Az FPÖ-s Harald Vilimsky szerint ez egy „hétmérföldes lépés az európai patrióta és konzervatív pártok együttműködésében”. A fideszes Schaller-Baross Ernő a Szabad Európa szerint azt mondta erről a köztévének, hogy összeültek, és meghatároztak „öt-hat pontot, ami mentén együtt fognak dolgozni a jövőben.”

A nyilatkozat aláírása után nem sokkal az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád, amelyhez a spanyol Vox is tartozik, tagadta, hogy szövetségre lépnének az itt felsorolt pártok nagy részét tömörítő Identitás és Demokrácia pártcsaláddal. Szerintük ezt csak az újságírók terjesztik, hogy teszteljék, hogyan reagálnak.

Amióta a Fidesz kilépett az Európai Néppártból (más értelmezés szerint kiszorították onnan), újra és újra felmerül, hogy hasonló érzelmű és szélsőjobboldali pártokból létrehoznának egy nagy európai pártcsaládot. Ez a terv az orosz-ukrán háború kitörésével azonban csak távolodott a megvalósíthatóságtól, a (szélső)jobboldali tábor egy része ugyanis határozottan ukránpárti és oroszellenes állásponton van. Ez igaz a lengyel és az olasz miniszterelnökre is, akiket Orbán szeret szoros szövetségeseiként beállítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!