Marad a brazil elnökválasztás eredménye, Bolsonaro vesztett

2022. november 24. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a brazil választási bíróság Jair Bolsonaro szélsőjobboldali pártjának beadványát, amiben az elnökválasztás eredményének megsemmisítését indítványozták. Okkal kérték ezt, a választást szűken ugyan, de Bolsonaro elvesztette baloldali kihívójával, Luiz Inácio Lula da Silvával szemben.

A bíróság azonban úgy találta, hogy Bolsonaro pártja rosszhiszeműen tette meg beadványát, hiszen abban azért kérték a választási eredmény megsemmisítését, mert szerintük a szavazógépekkel csalni lehet, erre azonban semmilyen érdemi bizonyítékot nem tudtak felhozni. A rosszhiszemű beadványért 22,9 millió realra, azaz több mint 1,6 milliárd forintra bírságolták a pártot.

A bíróság szerint a beadvány sérti a demokratikus normákat, és demokráciaellenes, bűnözői mozgalmakat bátoríthat, ezért is a bírság.

A testület ezzel együtt szentesítette is Lula 50,9-49,1 százalékarányú győzelmét Bolsonaro fölött, az új elnök január 1-jén lép hivatalba.

Bolsonaro hivatalosan még mindig nem ismerte el vereségét, a választási eredmény közlése után támogatói több brazil településen tüntetéseket is indítottak. (BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!