Boris Johnson szerint a németek gyors ukrán vereséget szerettek volna látni a háborúban

2022. november 23. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

A berlini kormány szerdán elutasította Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök kijelentéseit, amik szerint a németek februárban még azt szerették volna, hogy Ukrajna minél gyorsabban „hajoljon meg” az oroszok előtt a háborúban – írja az ABC News.

Hétfőn a CNN portugál kiadása idézte Johnsont, miszerint „a németek véleménye az volt, hogy ha ez [a háború] bekövetkezik – ami katasztrófa lenne –, akkor jobb lenne, ha gyorsan vége lenne az egésznek, és Ukrajna meghajolna”. A hírcsatorna szerint a brit politikus azt mondta, a német kormánynak „mindenféle megalapozott gazdasági oka” volt arra, hogy így gondolkodjon.

A német kormány szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, kísértést érez, hogy németről angolra váltson, és úgy mondja ki, hogy „teljes hülyeség” („utter nonsense”), amit Johnson mondott. „Tudjuk, hogy a nagyon szórakoztató exminiszterelnöknek mindig megvolt a maga sajátos viszonya az igazsághoz” – mondta a szóvivő, aki felidézte, hogy Olaf Scholz német kancellár már február 27-én harcos beszédet tartott Ukrajna védelmében. A szóvivő szerint tehát a tények nem igazolják Johnson vádaskodását.

Boris Johnsont pályafutása során többször vádolták már hazudozással, igaz, Németországot is azzal, hogy gazdasági érdekeit az erkölcs fölé helyezi, és szemet huny Oroszország bizonyos lépései fölött pusztán azért, hogy Berlin és Moszkva fenn tudja tartani kedvező gazdasági kapcsolatait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!