Egészséges ikrek születtek harminc éve lefagyasztott embriókból az Egyesült Államokban

2022. november 22. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Október 31-én született meg Lydia és Timothy Ridgeway, akiket még 1992-ben fagyasztottak le embrióként. Ezzel Rachel és Philip Ridgeway néhány hete született gyerekei lehetnek a leghosszabb ideig lefagyasztott embriókból született kisbabák a világon – írja a CNN.

A korábbi ismert rekordtartó Molly Gibson volt, aki 2020-ban született egy közel 27 évig fagyasztott embrióból, előtte pedig Molly nővére, Emma, aki 24 évet várt lefagyasztva, mielőtt megszületett.

Az ikrek apja, Philip Ridgeway azt nyilatkozta, szinte felfoghatatlan, hogy ötéves volt, amikor az ikrei, akiket most a kezében tarthat, megfogantak. A házaspárnak négy másik gyereke van, akik 8, 6, 3 és 2 évesek, de egyikük sem IVF vagy donor segítségével fogant.

Az embriókat in vitro megtermékenyítéssel hozták létre egy házaspár számára, az apa az 50-es évei elején járt, és egy 34 éves petesejtdonort használtak. A fel nem használt embriókat 1992. április 22-én fagyasztották le, és közel három évtizeden át tárolták, mielőtt a Ridgeway házaspár „örökbe fogadta” volna őket.

„Nem arra törekedtünk, hogy a világon a leghosszabb ideje lefagyasztott embriókat szerezzük meg” – mondta Philip Ridgeway. „Csak azokat akartuk, amelyek a leghosszabb ideje vártak.” Egy olyan adatbázisból válogathattak, amiben nem szerepelt, hogy az embriókat mennyi ideje fagyasztották le, de felsorolta a donorok jellemzőit, mint például etnikai hovatartozás, életkor, magasság, testsúly, genetikai és egészségügyi előzmények. A Ridgeway házaspár később azt nyilatkozta, feltételezték, hogy a korábbi donorszámmal felsoroltak voltak a legrégebben a rendszerben, ezért azok közül választottak.

A választott embriókat február 28-án olvasztották ki, az öt felolvasztott embrió közül kettő nem volt életképes (a szakértők szerint a fagyasztott embriók felolvasztásakor körülbelül 80%-os a túlélési arány), az orvosok pedig azt javasolták a párnak, hogy csak egyet ültessenek be, mert akkor lesz a legjobb az esélyük arra, hogy életben marad a magzat. Ők viszont nem akartak választani, ezért mind a hármat beültették, és kettő sikeresen meg is tapadt. Tanulmányok szerint a fagyasztott embrió-átültetéseknek csupán 25-40%-a vezet élve születéshez.

Az embrió kora nem befolyásolhatja a gyerek egészségét, sokkal inkább számít annak a nőnek az életkora, aki az embrióba került petesejtet adományozta. Lydia és Timothy is egészségesen, megfelelő súllyal és mérettel jött világra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!