Pornóképekkel hekkelték meg a kiberbiztonságról szóló konferenciát Romániában

2022. november 19. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

Nem úgy sikerült a Zoom-hívás, mint azt eredetileg tervezték azon a kiberbiztonsági és internetes adatvédelmi konferencián, amit a román kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium szervezett pénteken – írja a Főtér.ro.

A szervezők mögötti kivetítőn a konferencia huszadik perce körül (a videón 27:20 után) ugyanis a Zoom-hívás képernyője helyett egy pornóképekből összeállított montázs jelent meg. Az egyik résztvevő hamis avatarral belépett az online-platformra, és a képernyőmegosztást használva próbálta feldobni a konferencia hangulatát a pornóképekkel.

A pulpitusnál ülők először észre sem vették a dolgot, de a technikáért felelős fiatalember egy pillanat alatt a laptophoz ugrott, hogy megpróbálja eltüntetni a képeket. A második adag pornóképnél már kuncogás tört ki a teremben, de a problémát csak a harmadik adag kép után sikerült elhárítani – a böngésző bezárásával. Nagyjából nyolc perccel később sikerült pornótlanítva újraindítani a konferenciát.

A minisztérium az incidens után egy posztban magyarázta a bizonyítványát, szerintük a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, nyilvános vitával, amihez bárki csatlakozhatott, ez vezetett a végzetes hibához.

Közölték azt is, hogy a visszaélés nem marad következmények nélkül, minden szükséges lépést megtesznek a bűnösök azonosítása érdekében, akik a törvény szerint 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek. Belső ellenőrzést is indítottak a minisztériumban dolgozó felelősök azonosítására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!