Banksy bolti lopásra buzdította követőit, mert szerinte a Guess a megkérdezése nélkül használta műveit új kollekciójához

2022. november 19. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

A legismertebb brit graffitiművész, Banksy bolti lopásra buzdította követőit az interneten, szerinte ugyanis a világhírű ruhamárka, a Guess engedély nélkül használta műveit új kollekciójához – írja a BBC.

Banksy egy londoni Guess-üzletről posztolt fotót Instagramján. A képen látszik, hogy a kirakatban pózoló ruhababák által viselt darabokon, illetve az üzlet egyik falán is egy-egy Banksy-mű szerepel. A képhez a művész a következő szöveget írta: „A megkérdezésem nélkül használják a műveimet. Miért is lenne baj, ha ti is ezt tennétek a ruháikkal?”

A márka nemrégiben új kollekciót dobott piacra, a dizájnhoz pedig valóban az ismert graffitiművész alkotásait használták fel. A cég a történtekre reagálva közölte, hogy a kollekció a Brandalised nevű céggel együttműködve jött létre, amely több graffitiművész alkotásait is licenceli. Miután Banksy megosztotta a fotót, és arra buzdította követőit, hogy látogassanak el az üzletbe, és megkérdezés nélkül vegyenek el mindent, amit csak szeretnének, a Guess bezárta boltot, a kirakatot letakarták, és biztonsági őröket állítottak az üzlet elé.

A BBC cikke az üggyel kapcsolatban megkeresett egy szerzői jogi ügyvédet, aki azt mondta, hogy a márka jogszerűen használta Banksy műveit, amihez az engedélyt egy harmadik féltől szerezte be, aki azt állítja: joguk van Banksy műveivel kereskedni, és azokat akár ruhák és kiegészítők díszítésére is használni. Az ügyvéd azt is hozzátette, egyelőre nem tisztázott, hogy a graffitiművész tudott-e egyáltalán arról, hogy Brandalised használja az ő alkotásait is.

Az ismert graffitiművész nevével a napokban már találkozhattunk a nemzetközi sajtóban, Banksy ugyanis ellátogatott Ukrajnába. Kijevben és környékén, a korábban orosz megszállás alatt álló Borogyankában és Horenkában is feltűntek rajzok, amikről feltételezhető volt, hogy Banksy készítette őket, de a művész eddig csak néhány kép eredetiségét erősítette meg. Egy friss, Banksy Instagram-oldalán közzétett videóban viszont valamennyi szerepel.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!