Az ukránok szerint az oroszok atomcsapásra fejlesztett, de nukleáris töltet nélküli rakétát lőttek Kijevre

2022. november 19. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán Defense Express lap egyelőre hivatalos forrásból meg nem erősített információi szerint a legutóbbi nagy orosz rakétatámdás-hullámban egy KH–55 típusú cirkálórakétát is leszedett Kijev felett az ukrán légvégelem. Ez azért hangzik elég fenyegetően, mert az KH–55-öst alapvetően atomtöltetek célba juttatására fejlesztették ki még a szovjet időkben, a hatótávolsága 2500 kilométer.

Létezik belőle hagyományos, nem nukleáris robbanófejes verzió is, de a mostani támadásban nem ilyet használtak. A roncsokból az ukrán lapértesülések szerint megállapítható volt, hogy a rakéta eredetileg nukleáris töltettel volt ellátva, csak azt leszerelték róla.

Mindez akár azt is jelenthetné, hogy atomfegyver bevetésére készülnek az oroszok, és ezt egy ezt megelőző teszt volt, de szakértők szerint nem erről lehet szó. Valószínűbb, hogy a légi és tüzérségi csapásoknál egyszerűen mindent bevet az orosz hadsereg, amije csak van, hogy túlterhelje az ukrán légvédelmet, és minél nagyobb kárt okozzon. Arról már korábban is volt szó hírszerzési jelentésekben, hogy az oroszok készlete erősen fogyatkozik a hitech, precíziós hadi eszközökből, és nehezen tudják pótolni az ellövöldözött nagy hatótávolságú rakétákat. Erre utalhat az is, ha már az eredetileg atomtöltet szállítására szánt rakétákat is ilyen módon vetik be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!