Videón, ahogy a kínai elnök azzal vádolja a kanadai miniszterelnököt, hogy kiszivárogtatta a megbeszélésük részleteit a sajtónak

2022. november 17. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

A héten tartották a G20-vezetők csúcstalálkozóját az indonéziai Bali szigetén, amin többek között a kínai elnök, Hszi Csin-ping és a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau is részt vett. A két ország vezetője külön is találkozott, ennek a megbeszélésnek pedig több részlete is kiszivárgott. A frissen közzétett videó alapján a kínai elnök ennek egyáltalán nem örült, és ezt szóvá is tette a kanadai elnöknek – írja a BBC.

A felvételen, amit a G20-csúcson részt vevő újságírók készítettek, az látható, ahogy a két politikus egy tolmács segítségével beszélget egymással.

„Minden, amit megbeszéltünk, kiszivárgott az újságokba, és ez nem helyénvaló” – mondta a kínai elnök Trudeau-nak.

Hszi valószínűleg azokra a hírekre utalt, amelyek szerint a kanadai miniszterelnök a találkozón állítólagos kínai kémkedésről és a kanadai választásokba való beavatkozásról beszélt.

A kanadai kormányfő erre mosolyogva annyit válaszolt: „Kanadában hiszünk a szabad, nyílt és őszinte párbeszédben, és ez az, amit továbbra is folytatni fogunk.” Hozzátette, továbbra is törekednek a konstruktív együttműködésre, de „lesznek dolgok, amelyekben nem értünk egyet”.

Hszi azzal vágott közbe, hogy „akkor teremtse meg ehhez a feltételeket”, majd kezet ráztak, egyikük balra, a másik pedig jobbra távozott.

A rövid, de sokatmondó szóváltás jól mutatja a két ország közti feszült helyzetet, ami a 2018-as Huawei-botrány óta éleződik. Kanada 2018-ban letartóztatta a kínai Huawei Technologies kanadai leányvállalatának vezetőjét, Peking válaszul kémkedéssel vádolt és letartóztatott két kanadai állampolgárt Kínában. Később mindhármukat szabadon engedték.

Két napja Kanadában ismét letartóztattak egy kémkedéssel vádolt kínai állampolgárt, aki szerintük kereskedelmi titkokat osztott meg Kínával, és ezzel kárt okozott a kanadai gazdaságnak.

A G20-on, zárt ajtók mögött zajló megbeszélés évek óta az első volt a két fél között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!