Macron felszólította a kínai elnököt, segítsen befejezni a háborút

2022. november 15. – 07:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök az orosz-ukrán háborúról is tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel kedd reggel, írja a Guardian. Macron azt szeretné elérni, hogy a kínai elnök üzenje meg Putyinnak, kerülje el az eszkalációt és üljön tárgyalóasztalhoz.

A beszélgetés elején a két ország vezetői kezet fogtak egymással, Macron pedig azt mondta, hogy a nemzeteknek „egyesíteniük kell erőiket, hogy reagáljanak az olyan nemzetközi válságokra, mint Oroszország és Ukrajna háborúja”.

Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-csúcstalálkozón november 15-én – Fotó: Dita Alangkara / Pool via Reuters
Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-csúcstalálkozón november 15-én – Fotó: Dita Alangkara / Pool via Reuters

Hszi a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint nem beszélt közvetlenül Oroszország és Ukrajna háborújáról, de úgy jellemezte a világot, mint amely „az átalakulás időszakában” van, és nyitottságra, együttműködésre szólított fel.

Még szeptemberben találkozott egymással a kínai és az orosz elnök, akkor Hszi Csin-ping úgy fogalmazott: Kína kész együttműködni Oroszországgal annak érdekében, hogy a változó világot fenntartható fejlődési pályára állítsák. Putyin azon a találkozón azt mondta, hogy Oroszország nagyra értékeli Kína kiegyensúlyozott álláspontját az ukrán válságról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!