Az EU katonai segítségnyújtási missziót hozott létre az ukrán fegyvereseknek

2022. november 15. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió katonai segítségnyújtási missziót hozott létre az ukrán fegyveres erők megerősítésére azért, hogy a katonák meg tudják védeni az ország területi egységét és önállóságát, valamint a polgári lakosságot az orosz agresszióval szemben – közölte az Európai Unió Tanácsa kedden, írja az MTI.

A misszió az ukrán fegyveres erők legfeljebb 15 ezer katonájának egyéni, kollektív és speciális képzését nyújtja majd több uniós tagállamban. A misszió kezdeti időtartama két évre szól.

A védelmi minisztereket tömörítőt tanács továbbá az Európai Békekeret (EPF) részeként 16 millió euró támogatást fogadott el, hogy segítse az ukrán fegyveres erőket. A pénzügyi támogatás a tagállamok által nyújtott eszközöket és szolgáltatásokat fogja finanszírozni, köztük lőszereket, katonai felszereléseket, illetve az eszközök szállítását, őrzését, karbantartását és javítását. A támogatás két évre szól.

A megítélt összeggel együtt az Ukrajnának nyújtott uniós hozzájárulások értéke több mint 3,1 milliárd euró.

Az EU megerősítette, hogy szilárdan kiáll Ukrajna mellett, és mindaddig katonai, gazdasági, társadalmi és pénzügyi támogatást fog nyújtani neki, ameddig arra szükség van.

Az Európai Békekeretet 2021 márciusában hozták létre azzal a céllal, hogy finanszírozza az uniós közös kül- és biztonságpolitika valamennyi katonai és védelmi fellépését a konfliktusok megelőzése, a béke megőrzése, valamint a nemzetközi biztonság és stabilitás megerősítése miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!