Annyi eső esett Ausztráliában, hogy egy gát nem tudta tartani az összegyűlt vizet

2022. november 14. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az ausztráliai Új-Dél-Wales államban rekordmennyiségű eső esett az elmúlt hetekben, megtelt az államban található egyik legnagyobb gát, a Wyangala. A kiömlő víz miatt már több száz embert kellett kitelepíteni otthonaikból, a napokban pedig nem várható a helyzet javulása – írja a Sydney Morning Herald.

A Wyangala gát várhatóan hatalmas mennyiségű vizet enged majd ki az elkövetkező napokban is. A környéken élőket az áradások miatt a földcsuszamlásokra is figyelmeztették, emellett a folyók vízszintjének emelkedése miatt további áradások is várhatóak. Wyangala gát egy duzzasztómű, aminek kapacitása alapján a most érkező terhelést bírnia is kéne. A problémát a Murrumbidgee és Namoi folyók vízszintje, illetve ezen folyók gátjai okozzák.

A gát mióta megtelt kezdetben napi 200 millió köbmétert engedett ki, de ez gyorsan napi 230 millió köbméterre nőtt, és növekedés a napokban várhatóan folytatódni fog. A rendkívüli időjárás immáron 62 napja tart a régióban, és jelenleg úgy néz ki, hogy a következő napokban sem fordul jobbra az időjárás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!