Egy hírszerzési jelentés szerint az Egyesült Arab Emírségek beavatkozhat az USA politikai rendszerébe

2022. november 14. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Részletesen mutatja be egy hírszerzési tisztségviselők által készített titkos jelentés, hogy az Egyesült Arab Emírségek hogyan próbálja manipulálni az amerikai politikai rendszert. Egy olyan országról van szó, amelyik régóta az Egyesült Államok egyik közeli szövetségesének számít – írja a Washington Post.

A jelentésben szereplő információk legális és illegális módszereket is tartalmaznak arról, hogy az Emírségek miképp próbálja neki kedvező irányba terelni az USA külpolitikáját. Az anyag felfedi azon tevékenységet is, hogy hogyan használják ki az amerikai kormányzás sebezhetőségét (kampányokhoz való hozzájárulás, érzékenység az erős lobbitevékenységgel szemben).

Az egyik cselekményük az volt, hogy három volt amerikai hírszerzési és katonai tisztviselőt béreltek fel, hogy segítsenek ellenzékiek, politikusok, újságírók és amerikai cégek megfigyelésében. Nyilvános jogi jelentésekben az amerikai ügyészek arról beszéltek, hogy ezek az emberek segítettek az Egyesült Arab Emírségeknek feltörni az Egyesült Államokban és más országokban található rendszereket is.

Az amerikai igazságügyi minisztérium adatai szerint az Egyesült Arab Emírségek 2016 óta több mint 154 millió dollárt költött lobbistákra.

Az ország több százmillió dollárt költött amerikai egyetemeknek és agytrösztöknek nyújtott adományokra, amelyek közül sok olyan szakpolitikai dokumentumokat készített, amelyek az Egyesült Arab Emírségek érdekeit szolgálják.

A dokumentumot a Nemzeti Hírszerzési Tanács állította össze, az a céljuk vele, hogy segítsék az USA vezető politikusait az Egyesült Arab Emírségekkel kapcsolatos fontos döntések meghozatalakor. Azonban szokatlan, hogy a jelentés egy, az Egyesült Államok számára baráti nemzetre összepontosít, nem pedig egy olyan ellenséges hatalmakra, mint Oroszország, Kína vagy Irán.

Az Egyesült Arab Emírségek 2012 óta az Egyesült Államok harmadik legnagyobb fegyvervásárlója. Sokak szerint az arab világ legerősebb hadseregét építették ki, szoros kapcsolatokat ápolva az Egyesült Államok politikai, védelmi és katonai intézményeivel. Az Emírségekben nincsenek választások vagy politikai pártok, és nincs független igazságszolgáltatás sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!