Hongkongi tiltakozók dalát játszották le a kínai himnusz helyett egy dél-koreai sporteseményen

2022. november 14. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai himnusz helyett a demokráciapárti tiltakozók dalát játszották le a hongkongi csapatnak egy dél-koreai sporteseményen – írja az MTI. A szervezők hétfőn bocsánatot kértek a tévedésért.

A Dicsőség Hongkongnak című, a demokráciát és a szabadságot éltető dalt az ázsiai hetesrögbi-sorozat döntőjében játszották le vasárnap Incshonban, ahol Hongkong és Dél-Korea csapata lépett pályára. A dal egy hongkongi zeneszerző műve, és gyakran énekelték a 2019-es kormányellenes tüntetések során.

A hongkongi kormány hétfőn közleményben ítélte el az incidenst.

„A nemzeti himnusz országunk egyik jelképe. A verseny szervezőinek kötelességük biztosítani, hogy a nemzeti himnusz megkapja a megérdemelt tiszteletet”

– mondta egy kormányszóvivő.

A szöuli székhelyű Ázsia Rögbiszövetség közleményben azt írta, hogy emberi hiba miatt játszották le a dalt, és nem állt a háttérben politikai szándék. A nemzeti himnuszokat elindító munkatárs véletlenül választotta ki a tiltakozók dalát egy Hongkong nevű mappából. A dalt még azelőtt töltötték le, hogy a versenyzők elküldték volna országuk himnuszát a szervezőknek, és nem ismerték annak hátterét. A tévedést a sporteseményen szintén részt vevő kínai csapat munkatársai jelezték.

A díjátadón már a hivatalos kínai nemzeti himnuszt játszották le a győztes hongkongi csapatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!