Erősödik a Covid-hullám a kínai Kantonban, sok helyen online oktatás van

2022. november 10. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az exportok szempontjából hangsúlyosnak minősülő kínai Kuangtung tartomány fővárosában, Kantonban folyamatosan romlik a koronavírus-járvány helyzete, és ez komoly károkat, megtorpanásokat is okozhat gazdaságilag – írja a CNBC.

A város 11 kerületéből 8-ban csütörtöktől a legtöbb diák számára online oktatást biztosítanak, az elmúlt napokban pedig a város több részén is kötelezték a lakosokat arra, hogy maradjanak otthon. A nem létfontosságú termékeket forgalmazó üzleteket pedig zárva tartásra kötelezték.

„A dolgok jelenlegi állása szerint nehéz megmondani, hogy Kanton megismétli-e a tavaszi sanghaji eseményeket” – írta Ting Lu vezető kínai közgazdász egy szerda késő esti jegyzetben.

Sanghajt az év elején két hónapra zárták le, ami a gazdasági teljesítmény jelentős visszaesésével járt: a második negyedévben mindösszesen 0,4 százalékkal tudott csak nőni a GDP. Ez felugrott a harmadik negyedévben 3,9 százalékra, de októberben aztán visszaesett az export.

A kantoni gyárak érintettsége egyelőre nem ismert, de a lap által megkérdezett GAC Group autógyártó vállalat tájékoztatása szerint kantoni gyárukban normálisan zajlik minden, nem érzik a járvány hatásait.

Mindenesetre alig egy hét alatt ötszörösére emelkedett a tüneteket mutató Covid-fertőzések száma. A tünetmentes fertőzöttek száma pedig a korábbi esetszám hétszeresére, mintegy 2500-ra emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!