Lemond királyi kötelezettségeiről Márta Lujza norvég hercegnő, hogy természetgyógyászattal foglalkozzon

2022. november 8. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Márta Lujza norvég hercegnő lemondott királyi kötelezettségeiről, hogy vőlegényével, egy „önjelölt sámánnal” közös alternatív gyógyászati vállalkozására koncentrálhasson – írja a BBC.

A hercegnő lemond hivatalos feladatairól, de V. Harald király úgy döntött, a hercegnő megtarthatja címét.

Vőlegénye, Durek Verrett tudományosan alaptalan gyógyászati gyakorlatokat népszerűsít,

de olyanokat is sugall időnként, hogy szerinte a rák választás kérdése.

A norvég királyi család közleménye szerint Márta Lujza hercegnő és vőlegénye igyekeznek „világosan különválasztani tevékenységüket a norvég királyi háztól”.

A bejelentés ellenére Harald király „nagyszerű embernek és nagyon viccesnek” nevezte Verrettet. „Azt hiszem, mi is és ő is megértettük, miről van szó, és megegyeztünk abban, hogy nem értünk egyet” – mondta Harald király norvég újságíróknak.

Külön nyilatkozatában Márta Lujza hercegnő azt mondta, hogy „tisztában van a kutatáson alapuló tudás fontosságával”, de úgy véli, hogy az alternatív gyógyászat fontos kiegészítője lehet a hagyományos orvoslásnak. Hozzátette: fontos számára, hogy megkülönböztesse magánemberi és királyi család tagjaként végzett tevékenységét.

Az 51 éves hercegnő és tevékenykedése évtizedek óta vita tárgya Norvégiában az alternatív gyógymódokban való részvétele miatt, többek között azért, mert iskolát alapított, amelynek célja, hogy segítsen az embereknek „kapcsolatba kerülni az angyalaikkal”. Azzal is vádolták, hogy királyi címét haszonszerzésre használja.

Márta Lujza hercegnő 2002-ben feleségül ment Ari Behn norvég íróhoz és művészhez, és a párnak három lánya született. 2017-ben elváltak, Behn pedig 2019 karácsonyán öngyilkos lett.

Márta Lujza hercegnőt Verrett júniusban jegyezte el, kapcsolatuk 2019 óta nyilvános. A hercegnő a kapcsolat bejelentésekor Instagram-posztjában azt írta: „Azoknak, akik úgy érzik, hogy kritizálniuk kell: tartsák magukban. Nem rajtatok áll, hogy helyettem válasszatok vagy ítélkezzetek felettem. Verrett sámán olyan férfi, akivel szeretek időt tölteni, és aki mellett kiteljesedhetek.”

A házaspárt sokan bírálták Norvégiában, Verrettet többször is szélhámosnak nevezték és összeesküvés-elmélet terjesztésével vádolták. Verrett – aki magát „6. generációs sámánnak” nevezi – azt állította, hogy feltámadt a halálból, és hogy megjósolta a szeptember 11-i támadásokat az Egyesült Államokban két évvel azok bekövetkezése előtt.

Verrett szerint a rasszizmus miatt kritizálják – származását tekintve ugyanis afroamerikai –, és azt állította, hogy „soha nem tapasztalt még annyi rasszizmust”, mint amikor Norvégiába érkezett. Albert Einsteinhez és Thomas Edisonhoz is hasonlította már magát, azt állítva, hogy ő is egy félreértett zseni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!