A Fülöp-szigeteki börtönök parancsnoka ölethette meg az otthona közelében agyonlőtt tényfeltáró újságírót

2022. november 7. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek a Fülöp-szigetek büntetésvégrehajtási intézményeinek parancsnoka ellen, aki a gyanú szerint elrendelte egy, többek között őt is bíráló ellenzéki újságíró meggyilkolását – írja az MTI.

Percival Mabasa (más néven Percy Lapid) a Lapid Fire nevű rádióműsorában többször korrupcióval vádolta Gerlad Bantag börtönparancsnokot, emellett kritikus hangot ütött meg Rodrigo Duterte volt és ifjabb Ferdinand Marcos jelenlegi Fülöp-szigeteki elnök ellen is, és nyilvánosságra hozta az ázsiai országban működő online kaszinók körüli visszásságokat is.

A 63 éves Mabasát otthona közelében, Manila egyik külvárosában lőtték agyon október 3-án.

A belügyminisztérium, valamint a rendőrség és az igazságügyi szervek közös közleményben arról tájékoztattak, hogy a gyanú szerint három, börtönben lévő bandavezetőt kértek fel arra, találjanak embert Mabasa meggyilkolására, akinek ezért 550 ezer fülöp-szigeteki pezót (3,7 millió forint) fizettek. A gyilkosság gyanújával eddig egy embert vettek őrizetbe, Joel Escorial azt követően adta fel magát a hatóságoknál, hogy vérdíjat tűztek ki a fejére. Az ártatlanságát hangoztató Bantagot – biztonsági szolgálatának vezetőhelyettesével, Ricardo Zuletával együtt – felfüggesztették állásából.

Hétfői sajtótájékoztatóján Crispin Remulla igazságügyi államtitkár felhívta a figyelmet, hogy Bantag eddig a legmagasabb rangú kormányzati tisztségviselő, akit ilyen súlyos ügyben gyanúsítanak.

Mabasa meggyilkolását több nemzetközi emberi jogi szervezet elítélte, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fülöp-szigetek még mindig az egyik legveszélyesebb országnak számít az újságírók számára. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet adatai szerint a média legalább 187 munkatársával végeztek az elmúlt 35 évben a délkelet-ázsiai országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!