Videón, ahogy leszakadt egy függőhíd Indiában, a több mint 140 halott között sok lehetett a kisgyerek

2022. október 31. – 10:08

Videón, ahogy leszakadt egy függőhíd Indiában, a több mint 140 halott között sok lehetett a kisgyerek
Mentőcsapatok dolgoznak a Gudzsarát állambeli Morbiban leszakadt híd alatt 2022. október 31-én – Fotó: Sam Panthak

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este leszakadt egy függőhíd az India nyugati részén fekvő Gudzsarát állambeli Morbiban, aminek következtében több száz ember zuhant a Maccsu folyóba – a balesetről a Telexen is beszámoltunk. Becslések szerint mintegy 400 ember tartózkodott a gyalogoshídon, amikor az a folyóba zuhant. A halálos áldozatok száma hétfőre 134-re emelkedett – írja a CNN.

Frissítés 10.31., 13:40

A BBC hétfő délután arról számolt be, hogy 141-re emelkedett az áldozatok száma, többségében nők, gyerekek és idősek haltak meg. Bár a hatóságok hivatalosan továbbra sem közölték, pontosan hányan voltak a hídon, becslések szerint 400 és 500 között lehetett a hídon tartózkodók száma a baleset pillanatában. A mentőcsapatok 177 embert mentettek ki a vízből.

A Twitteren számos felvétel kering az incidensről, az egyik – a baleset előtt készült – felvételen látszódik, ahogy a zsúfolt hídon többen ugrálnak, és a tartózsinórokat rángatják:

A balesetet a hídon elhelyezett biztonsági kamera is rögzítette:

Korábban írtuk:

Gudzsarát belügyminisztere közölte, az állam büntetőfeljelentést tett a cég ellen, amely a 19. században épült, 230 méter hosszú függőhíd karbantartását végezte, és amelyet a múlt héten nyitottak újra a felújítás után. Egy öttagú különleges vizsgálóbizottságot is létrehoztak az incidens kivizsgálására, miközben a katasztrófavédelem és az indiai hadsereg több száz munkatársa folytatja a keresési és mentési műveletet.

A hétfő kora reggeli sajtótájékoztatón a hatóság nem közölte, pontosan hány embert kezelnek eltűntként, de a közösségi médián terjedő felvételeken látszódik, hogy sokan zuhantak a folyóba, voltak, akik a leszakadt híd kábeleibe próbáltak megkapaszkodni, hogy ne sodorja el őket a víz.

Hétfőig hivatalosan 134 ember halálát erősítették meg, az áldozatok között sok lehet a gyerek, a függőhíd ugyanis népszerű turistacélpont, vasárnap délután sok család látogatott el oda. Aznap ráadásul a díváli utáni vallási szertartásra is sokan érkeztek a folyóhoz. A sérültek közül heten még kórházban vannak, 56 embert már hazaengedtek.

A Guardian beszámolója szerint a helyi tévécsatornáknak több szemtanú is arról számolt be, hogy több gyereket láttak elsodródni a vízben. A lap információi szerint olyan család is van, amelyik több gyereket is elveszített a szerencsétlenségben.

A függőhíd egyik végén szakadtak le a hidat tartó kábelek – Fotó: Sam Panthaky / AFP
A függőhíd egyik végén szakadtak le a hidat tartó kábelek – Fotó: Sam Panthaky / AFP

A miniszterelnök már vasárnap bejelentette, hogy minden egyes, a szerencsétlenségben életét vesztett személy családjának 2 millió rúpia (10 millió forint) kártérítést utalnak, a sérültek pedig 50 ezer rúpiát (250 ezer forint) kapnak egy alapból, de a állam ezen felül is fizet majd kártérítést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől