Legalább százan haltak meg Szomáliában, autókba rejtett bombák robbantak

2022. október 30. – 09:32

Legalább százan haltak meg Szomáliában, autókba rejtett bombák robbantak
A merénylet helyszíne Mogadishuban – Fotó: Feisal Omar/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább százan meghaltak és háromszázan megsérültek abban a merényletben, amit Szomália fővárosában hajtottak végre. Mogadishuban két, autóba rejtett bomba robbant az oktatási minisztérium előtt. A második robbanás akkor rázta meg a várost, amikor az első robbanás után a sérülteket menteni kezdték, és már mentőautók is a helyszínen tartózkodtak.

„Anyák haltak meg gyerekeikkel a karjaikban, diákok haltak meg, akik iskolába mentek, családfenntartó üzletemberek haltak meg”

idézte a Reuters a merénylet helyszínére látogató miniszterelnököt, Haszan Sejk Mohamudot.

A terrorakcióért eddig nem vállalta senki a felelősséget, de vélhetően az as-Sabáb nevű iszlamista csoport követte el, az első hírek szerint a helyi rendőrfőnök is az egyik áldozat.

A támadás aznap történt, amikor az elnök és a miniszterelnök arról tanácskozott, hogyan lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, mindenek előtt az as-Shabáb terrorszervezet ellen. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló as-Shabáb több mint egy évtizede harcol az Afrika szarván fekvő államban a jelenlegi kormányzat megbuktatásáért és az iszlám törvénykezésen alapuló uralmuk bevezetéséért.

A katari, a török és az etióp légitársaság a merénylet hírére törölte a fővárosba tartó járatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!