New York 26 millió dollárt fizet a Malcolm X meggyilkolásáért tévesen elítélt férfiaknak

2022. október 30. – 23:01

Másolás

Vágólapra másolva

New York megegyezett a Muhammad A. Aziz és Khalil Islam nevében indított perben: a városnak összesen 26 millió dollárt kell fizetnie, amiért a két férfi ártatlanul ült börtönben Malcolm X meggyilkolásáért – írja a New York Times.

Malcolm X híres és radikális fekete polgárjogi aktivista volt, akit egy 1965-ös gyűlésen agyonlőttek. A merénylet háttere máig nem teljesen tisztázott. A gyilkosságért 1966-ban három férfit ítéltek el: Aziz és Islam mellett Mujahid Abdul Halimot. Eleinte mindhárman tagadták a vádakat, később Halim beismerte, hogy részt vett a merényletben. Aziz és Islam viszont mindig is tagadta az ellenük felhozott vádakat, és elítélésükkel kapcsolatban már évekkel ezelőtt komoly kétségek merültek fel.

Muhammad Aziz a tavaly novemberi felmentés után – Fotó: Spencer Platt / 2021 Getty Images
Muhammad Aziz a tavaly novemberi felmentés után – Fotó: Spencer Platt / 2021 Getty Images

A két férfit végül tavaly novemberben felmentették, miután a manhattani kerületi ügyészség és a férfiak ügyvédei 22 hónapig vizsgálták az ügyet. Jelentésük megállapította, hogy 1966-ban az ügyészek, az FBI és a New York-i rendőrség olyan kulcsfontosságú bizonyítékokat tartott vissza, amelyek valószínűleg felmentő ítéletet hoztak volna, ha az esküdtszék elé kerülnek. A most megegyezéssel lezárult kártérítési per a felmentés következménye volt.

Muhammad A. Aziz és Khalil Islam 20, illetve 22 évet töltött börtönben, Azizt 1985-ben, Islamot 1987-ben engedték szabadon. A 26 millió dolláros kártérítésen a két ártatlanul elítélt férfi egyenlő arányban osztozik, de már csak Aziz érte meg a jóvátételt. Ő jelenleg 84 éves, Islam 2009-ben halt meg, 74 évesen. Családja képviselte őt a kártérítési perben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!