Világrekord: két kilométer hosszú vonatszörny zakatolt át Svájcon

2022. október 29. – 16:20

Világrekord: két kilométer hosszú vonatszörny zakatolt át Svájcon
Fotó: Blick / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

A Rhétai Vasút (RhB) szombaton egy közel két kilométer hosszú vonatszerelvényt – és ezzel a világ leghosszabb személyvonatát – zakatoltatta át a graubündeni Albula-völgyön. A vonatnak sikerült a közel 25 kilométeres távot megtennie, így ez egyben új világrekordot is jelent.

A 3000 tonnás vonatszerelvény az eredetileg tervezett 14:00 helyett végül (jó vonatos szokás szerint) jókora késéssel indult, hogy 46 perc alatt 800 méter szintemelkedést maga mögött tudva, két alagúton és néhány szerpentinen keresztül szombaton 15:55-kor megérkezzen a célállomásra. Az eseményt itt lehet visszanézni, és már a fantasztikus tájak miatt is érdemes belepörgetni:

A vonatozás szerelmeseinek bizonyára sokat mond, hogy a szerelvény 100 vagonból állt, hossza összesen 1910 méter. A bámulatos vonatszörnyet hét masiniszta vezette, munkájukat 21 technikus segítette. Hogy semmiképp ne legyen baj, a személyvonat mindössze 30-35 kilométeres sebességgel hajtott.

Felmerülhet a kérdés, hogy mibű miért?

Nos, a világrekord-kísérlet apropója az, hogy idén ünnepli 175. születésnapját a svájci vasút. A helyszínen összegyűlt számtalan politikus és iparági szereplő nem győzte hangsúlyozni, milyen jótékony hatással lehet egy ilyen esemény a turizmusra.

Ráadásul ha a rekordkísérlet sikeres lesz (és az lett), a rekordot be is jegyzik a Guinness Rekordok Könyvébe. A Märklin modellvasutakat gyártó cég ígéretet tett rá, hogy legyártja és forgalmazni fogja a világrekorder szerelvényt.

A rekordot örömmel fogadók mellett persze megjelentek a huhogók is, akik szerint teljesen haszontalan dolog erre áldozni mintegy 400 vasutas munkáját.

„És mit szól vajon a rekordhoz az a több ezer utas, akiknek ma a vasúti közlekedés mindenféle korlátozását kellett elviselnie, csak azért, mert a nagyfőnökök egy teljesen haszontalan rekord felállításával játszadoznak?”

– fanyalgott a Twitteren egy Joseph Sauer savanyújóska.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!