Mail on Sunday: Orosz hekkerek törhették fel Liz Truss telefonját

2022. október 29. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Feltehetőleg Vlagyimir Putyinnak dolgozó ügynökök” törhették fel Liz Truss egy hete lemondott brit miniszterelnök telefonját, állítja a Mail on Sunday. A Daily Mail vasárnaponként kiadott testvérlapja szerint az eset még Truss külügyminisztersége alatt történt.

A lap szerint a hekkerek hozzáfértek kulcsfontosságú nemzetközi szövetségesekkel folytatott tárgyalások szigorúan titkos részleteihez, valamint Truss magánlevelezéséhez is, köztük azokhoz az üzenetekhez, melyeket legfőbb bizalmasának, Kwasi Kwarteng korábbi pénzügyminiszternek írt.

A hekkelést még a nyári pártvezető-választási kampányban fedezték fel, azonban Boris Johnson távozó miniszterelnök és Simon Case kabinetminiszter embargót rendelt el, hogy nehogy kiszivárogjon az információ. A lap forrásai szerint Truss nagyon félt attól, hogy ha kiszivárog a hekkelés híre, az véget vetne miniszterelnök-jelölti kampányának.

A Mail on Sunday egyik forrása szerint a telefon olyan súlyosan kompromittálódott, hogy jelenleg „egy biztonságos kormányzati helyen, egy zárt széfben van elhelyezve”. A lap úgy tudja, hogy a hekkerek kezébe került üzenetek között szerepeltek olyanok, melyekben Truss és Kwarteng Johnsont kritizálják, így zsarolási potenciált jelenthettek.

A lap forrásai szerint akár egyévnyi üzenetet is letölthettek a hekkerek. Az üzenetek között az ukrajnai háborúról magas rangú nemzetközi külügyminiszterekkel folytatott, rendkívül érzékeny megbeszélések is szerepelhettek, beleértve a fegyverszállításokról szóló részletes megbeszéléseket is.

A brit lap szerint a hekkelés megmagyarázhatja azt is, hogy miért cserélte le Truss a telefonszámát, melyet előtte 12 éven keresztül használt, nem sokkal azelőtt, hogy miniszterelnöknek választották.

A Mail on Sunday hozta nyilvánosságra október elején azt az információt is, hogy 26 brit miniszter telefonszámát árulták valakik az interneten. Köztük volt Truss, Kwarteng, Ben Wallace védelmi miniszter, James Cleverly jelenlegi külügyminiszter és Suella Braverman telefonszáma is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!