Hollandiában és Németországban is illegális kínai rendőrőrsök után nyomoznak

2022. október 29. – 00:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Safeguard Defenders nevű spanyol emberi jogi szervezet szeptemberben kiadott egy jelentést, ami szerint Kína akár 30 országban is fenntarthat illegális, határon túli rendőrőrsöket.

A Reuters most arról ír, hogy Németország már el is kezdett vizsgálódni, hogy Frankfurtban létezik-e ilyen illegális rendőrőrs vagy sem. A német kormány részéről egyelőre nem erősítették meg, hogy vannak-e az országban ilyen rendőrőrsök. Ahogy Kína sem kommentálta egyébként a Safeguard Defenders szeptemberi jelentését.

Közben a CNN azt írja, hogy Hollandiában is vizsgálódnak a hatóságok, hogy kiderítsék vannak-e az országban illegális kínai rendőrőrsök. Itt is hasonló a helyzet, mint Németországban: hivatalos megerősítés nincs.

Sajtóértesülések szerint viszont legalább két őrsöt nyitott a kínai állam az országban 2018 óta, az egyiket Amsterdamban, a másikat Rotterdamban.

A holland szálon bejött némi reakció Kínától, de nem segített eloszlatni a homályt. Még szerdán a kínai külügyminisztérium sajtótájékoztatójan a holland RTL Nieuws újságírói feltették a kérdést a szóvivőnek, hogy vannak-e kínai rendőrőrsök Hollandiában. A szóvivő azt mondta, ezek a híresztelések teljes mértékben hazugok.

Az állítólagos rendőrőrsök a szóvivő szerint valójában szolgáltatóközpontok. „Ezeknek a szolgáltatóközpontoknak az a céljuk, hogy segítsék a tengerentúli kínai személyeket, akik meg akarják újítani a jogosítványukat, vagy orvosi vizsgálatra szeretnének eljutni” – mondta a szóvivő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!