Szabadon engedték a guantánamói fogolytábor legidősebb, 75 éves rabját

2022. október 29. – 22:43

Másolás

Vágólapra másolva

.


Közel két évtized után hazaengedték hazájába, Pakisztánba a guantánamói fogolytábor legidősebb rabját, a 75 éves Saifullah Parachát. A férfit két évvel a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után, 2003 júliusában Thaiföldön tartóztatták le egy FBI-akciót követően, al-Kaida-szimpatizánsként.

Paracha az Egyesült Államokban tanult, az amerikai hatóságok azzal vádolták, hogy kapcsolatban állt a terrorista csoport vezetőivel, köztük Oszama bin Ladennel és Halíd Sejk Mohameddel is. A dzsihadista csoport finanszírozásával gyanúsították, és az afganisztáni Bagramban lévő amerikai katonai börtönben töltött 14 hónap után Guantánamóra szállították.

Mindvégig ártatlannak vallotta magát, és végül soha nem is emeltek vádat ellene.

A kubai területen fekvő amerikai katonai börtönben a 2001-es terrortámadások után több száz olyan rabot tartottak fogva, akikről azt feltételezték, hogy közük lehet a cselekményekhez.

„A Guantánamóban fogva tartott Saif Ullah Paracha pakisztáni állampolgárt szabadon engedték, és 2022. október 29-én megérkezett Pakisztánba” – közölte szombaton a pakisztáni külügyminisztérium. „Örülünk, hogy egy külföldön fogva tartott állampolgárunk végre újra találkozhat a családjával” – tették hozzá a közleményben.

Joe Biden amerikai elnökre erős nyomás nehezedik, hogy engedje szabadon a meg nem vádolt foglyokat, illetve hogy folytassa le a bírósági tárgyalásokat azokkal szemben, akiket viszont megvádoltak. Az amerikai kormány tavaly hagyta jóvá Paracha, valamint egy másik pakisztáni állampolgár, az 55 éves Abdul Rabbani, illetve a 41 éves jemeni Uthman Abdul al-Rahim Uthman szabadon bocsátását.

Guantánamón jelenleg 35 embert tartanak fogva – köztük Halíd Mohamedet, akit a bizottsági jelentés „a 9/11-es támadások fő kitervelőjeként” említ.

Paracha ügyvédje értetlenségének adott hangot, hogy miért tartott ilyen sokáig védence szabadon bocsátása, amit már több mintegy éve elrendeltek. „Szégyen ez az USA-nak” – mondta az ügyvéd, emlékeztetve arra, hogy az elkövetkező hónapokban további rabokat fognak szabadon bocsátani, köztük négy olyan ügyfelét is, akik már szabadlábra helyezhetőek lennének.

Paracha fiát, Uzair Parachát 2005-ben elítélték az al-Kaidának nyújtott segítségéért, majd 15 évvel a letartóztatása után, 2018-ban az ítéletet érvénytelenítették. Uzair 2020-ban szabadult, és hazatelepült Pakisztánba.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!