Büntetőügy keretében vizsgálják a Tesla önvezető rendszerét

2022. október 27. – 05:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban már büntetőeljárás keretében vizsgálják a Tesla önvezető rendszerét és annak hiányosságait, értesült a Reuters három, az ügyet közelről ismerő forrásból.

Egy Tesla Model 3 önvezető üzemmódban megy egy kaliforniai autópályán – Fotó: Mike Blake / Reuters
Egy Tesla Model 3 önvezető üzemmódban megy egy kaliforniai autópályán – Fotó: Mike Blake / Reuters

Az amerikai igazságügyi minisztérium tavaly indította el a vizsgálatot, amelyről eddig nem számoltak be nyilvánosan: a források szerint legalább tizenkét olyan baleset történt, amelyekben a Tesla vezetéstámogató rendszere aktiválódott. A szerencsétlenségek egy része halálos volt.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója már 2016-ben is arról beszélt, hogy az Autopilot képességei valószínűleg meghaladják egy emberi sofőr képességeit. A múlt héten pedig azt ígérte, hogy hamarosan kiadják a szoftver továbbfejlesztett változatát, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy „a munkahelyükre, a barátaikhoz vagy vásárolni utazzanak anélkül, hogy hozzáérnének a kormányhoz”.

Ugyanakkor a vállalat kifejezetten arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy az Autopilot használata közben is a kormányon kell tartaniuk a kezüket, és meg kell őrizniük az irányítást a kocsi fölött. A technológiáját úgy tervezték meg, hogy az segítse a kormányzást, a fékezést, a sebességet és a sávváltást, de funkciói „nem teszik a járművet önjáróvá” – olvasható a vállalat honlapján.

Az ilyen és ehhez hasonló figyelmeztetések megnehezíthetik az igazságügyi minisztérium vizsgálatát. A Reuters írásbeli kérdéseire a Tesla nem válaszolt, és Elon Musk sem reagált még a hírre. Egyelőre a kormányzat részéről sem nyilatkozott senki hivatalosan.

A Tesla mostanában az amerikai tőzsdén sem muzsikál túl jól: a papírok egy hónap alatt értéküknek majdnem a felét elveszítették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!