Németország legalizálná a kannabiszt

2022. október 26. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nem minősítené többé illegális drognak a kannabiszt a német szövetségi kormány – írja Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter szerdai bejelentése alapján az MTI.

Az egészségügyi miniszter a tervezett szabályozás alapelveit ismertető tájékoztatóján elmondta, hogy a kannabisz illegális kábítószerként kezelésén, vagyis a szer termesztésének, értékesítésének és fogyasztásának tiltásán alapuló hozzáállás kudarcos, mert egyre növekszik a fogyasztás, bővül a feketepiac és emelkedik a szer hatóanyagtartalma.

A fogyasztást 18 éven felülieknek engedélyezné a német kormány, ők 20 és 30 gramm közötti mennyiséget birtokolhatnak, és saját fogyasztásra három tő kendert termeszthetnek.

A kormány célja nem a fogyasztás további növelése, hanem a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése – hangsúlyozta. Ezért a tervek szerint szigorú korlátok és állami felügyelet mellett engedélyeznék a szer előállítását, forgalmazását és fogyasztását. Azt egyelőre nem közölte, hogy mikor lépne életbe az új szabályozás.

A koalíciós kormány már tavaly megállapodást kötött arról, hogy négyéves ciklusa alatt törvényt vezet be a kannabisz ellenőrzött forgalmazásának engedélyezésére az engedélyezett üzletekben – írja a Reuters.

Bár korábban számos európai ország, köztük Németország, legalizálta a kannabisz felhasználását korlátozott gyógyászati célokra, valamint több ország dekriminalizálta a kannabisz általános használatát (de nem tették legálissá), a törvényjavaslat elfogadásával Málta után Németország lenne a második európai uniós ország, amely legalizálja a kannabiszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!